12-03-2018

SNP Budva: Od Petrovca do Jaza nailazimo na pustoš koji je DPS ostavio za sobom

Iz budvanskog SNP-a navode da je jedinstvena botanička oaza u Evropi, čuveni Miločerski park, za koji je spreman betonski napad izgradnjom nebodera veličine 52.000 kvadratnih metara u samom srcu parka, trenutno najveći DPS poduhvat u kojem se brutalno krše zakoni prirode i čovjeka.

SNP Budva: Od Petrovca do Jaza nailazimo na pustoš koji je DPS ostavio za sobom | Radio Televizija Budva

Ako krenemo redom od Petrovca pa do Jaza, većim dijelom nailazimo na pustoš koji je DPS za vrijeme svoje vladavine ostavio za sobom, navodi se u saopštenju iz SNP-a Budva.

"Što se tiče Petrovca, on je doveden u stanje neprepoznatljivosti, u prvom redu bestijalnim građevinskim poduhvatima koji ga stavljaju rame uz rame sa Budvom koja je u tom smislu, u zadnjoj dekadi postala i zvanično simbolom ljudske pohlepe.

Petrovac, kao mali primorski grad, ušuškan između brda i ispod krošnji maslina i borova, sa mirisom mora i mediteranske makije, pretvoren je u karikaturu u koju nije moguće povjerovati dok se golim okom ne pogleda. Urbanistički planovi, u koje se crtalo i docratavalo kako je ko iz režima trazio, okitili su današnji Petrovac građevinskim kiklopima koji ovaj gradić zauvjek pretvaraju u rugobu", ističu iz SNP-a Budva..

Kako navode, čuveno petrovačko šetalište koje poslije 10 godina još uvjek nije završeno, a koje je svojom investicijom progutalo nekih 10 posto prve dionice autoputa Bar- Boljare, i sa javnim toaletima sa finansijskom konstrukcijom od preko 200.000 eura, predstavljaju u negativnom smislu biser u kruni DPS urbanističkih poduhvata.

Čuveni Hotel As u Perazića dolu, najmladji hotel Budvanske Rivijere prije tranzicije, sada stoji kao opomena i predstavlja spomenik devastacije jednog unikatnog mediteranskog ambijenta.

"Izlivanje kanalizacije na javnoj plaži Svetog Stefana, prava je ekološka bomba, za čije postojanje je direktno odgovoran režim koji je stimulisao prekomjernu i divlju gradnju, koju nije pratila adekvatna infrastruktura.

Sveti Stefan, pod upravom Amana, gubi smisao svog postojanja. U kratkim crtama, promjena njegovog koncepta poslovanja indirektno i direktno je negativno uticala na čitav prostor lokalne zajednice, kao i na ekološka i socio-ekonomska kretanja. Naime, država nema finansijske koristi (ne plaćaju godišnju rentu i porez), divljaju nelegalna gradnja, neadekvatno uređenje plaža i parkova, nečistoća plaža i manjak botaničke raznovrsnosti, neodržavanje gradskih ulica, kratka sezonalnost upošljavanja radne snage, nedostatak interakcije sa lokalnom zajednicom i drugo, navode u saopštenju iz SNP-a Budva", navodi se u saopštenju SNP-a Budva, dodavajući da:

"Jedinstvena botanička oaza u Evropi, čuveni Miločerski park, za koji je spreman betonski napad izgradnjom nebodera veličine 52.000 kvadratnih metara u samom srcu parka, trenutno je najveći DPS poduhvat u kojem se brutalno krše zakoni prirode i čovjeka".

Dominacija Hotela Maestral i probijanje ambijentalno prihvatljive kvote izgrađenosti prijeti totalnom uništenju malih preduzetnika i njihove egsistencije na ovom prostoru, jer plaža svojom veličinom nije bila dovoljna da udovolji ni prethodnom ubanističkom stanju.

Dakle, na osnovu svega što se danas može sagledati, upoređujući sa prethodnim vremenom, lako dolazimo do zaključka da se režim u svemu ovome ponaša kao pomahnitali sin dobrog domaćina, koji sada sve ono što je otac unaprijedio i sačuvao kao porodično blago, ovaj rasprodaje, troši i stavlja na tombolu, kao da sjutra neće svanuti novi dan, zaključuju u saopštenju SNP-a Budva.