25-05-2019

Solistički koncert Nikole Vučkovića u Herceg Novom

Solistički koncert pijaniste Nikole Vučkovića biće održan u koncertnoj Sali Muzičke škole Herceg Novi, večeras u 19.30h.

Solistički koncert Nikole Vučkovića u Herceg Novom | Radio Televizija Budva

Na programu su djela između ostalih Lista i Ravela.

Nikola Vučković je nakon završene niže Muzičke škole u Budvi, upisao srednju Muzičku Školu u Subotici u klasi profesora Matije Molcera. Školovanje je nastavio na MuzičkojAkademiji u Novari u Italiji u klasi profesora Mariana Mike gdje 2002. godine diplomira uz počasti. Paralelno studira i na Muzičkoj akademiji na Cetinju u klasi profesora Borisa Kraljevića u čijoj klasi je diplomirao 2004. godine. Magistrirao je u klasi profesora Vladimira Bočkarjova.

Usavršavao se u zemlji i inostranstvu kod poznatih pedagoga kao što su: Dmitri Baškirov, Šandor Falvai, Noel Flores, Vladimir Ovčinjikov, Kemal Gekić, Aleksandar Serdar.

Pored zapaženih nastupa na saveznim i međunarodnim takmičenjima nastupao je i na preko 250 koncerata kao solista i kamerni muzičar u Crnoj Gori, Srbiji, Italiji, Austriji, Francuskoj,Mađarskoj, BiH, Njemačkoj. Od značajnijih nastupa u Crnoj Gori treba izdvojiti recitale u CNP-u i Kraljevskom pozorištu “Zetski Dom” na Cetinju, u Dvorani “Park” u Herceg Novom, “Grad Teataru” u Budvi, na “Barskom Ljetopisu”, a jedan od najzapaženijih je koncert u CNP-u koji ostvaruje sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom pod dirigentskom palicom Radovana Papovića, a koji ujedno predstavlja i njegov orkestarski debi.

U inostranstvu se izdvajaju: otvaranje festivala “Verbanja Musica” (Italija)- povodom 150 godina Šopena, svečanosti grada Martelaga (Venecija), koncert u MIlanu za najviše zvaničnike političke tsranke “Forza Italia”, recital u Napulju, nastup u Sali “Bosendorfer” u Beču i u “Royal Casino” u Badenu, u Domu Armije u Sarajevu, “Olivier Messian” u Parizu… Do sada je zabilježio niz zapaženih nastupa koje su snimile i emitovale TV stanice: RTS, RTCG, RTV Novi Sad, RTV Budva, Rai Uno (Italija), kao i radio stanica klasične muzike “Bela Bartok” (Mađarska). Od 2015. stalni je član dua “2Soul(o)s”sa istaknutom violinistkinjom Dušicom Kordić. Trenutno je angažovan kao direktor Muzičke škole u Budvi.


Izvor: Radio Herceg Novi