06-06-2020

SpaceX u svemir lansirao još 60 satelita Starlink

Američki proizvođač raketa i satelita Spejseks (SpaceX) u svemir je lansirao još 60 satelita Starlink da bi se na taj način omogućila dostupnost interneta značajnom dijelu populacije u svijetu koja još uvijek nema pristup internetu, posebno u ruralnim područjima.


Foto: Beta/Ilustracija

Posljednja misija od 60 satelita lansirana je uz pomoć rakete Falkon devet (9) iz baze Kejp Kanevral u saveznoj američkoj državi Floridi.

U saopštenju kompanije Spejseks navedeno je da je ovo bilo peto lansiranje istom raketom Falkon 9 koja može poslužiti za višekratnu upotrebu.

Kompanija Spejseks prije ove misije u okviru istog projekta u svemir je lansirala ukupno 360 ​​satelita.

Američki proizvođač raketa i satelita ovim projektom ljudima u svijetu koji nisu zadovoljni svojim pružateljima internetskih usluga planira ponuditi alternativu.

Spejseks je najveći privatni satelitski operater koji je uspio zadržati učestali tempo svojih lansiranja uprkos krizi zbog pandemije korona virusa.

Svaki satelit težak je oko 200 kilograma, a s obzirom da su postavljeni u niskoj orbiti, na oko 2.000 kilometara od Zemlje, mogući zastoji ili prekidi u internetskim vezama svedeni su na najmanju moguću mjeru.

Kako bi svoje usluge mogli pružati u cijelom svijetu, Spejseks planira satelitima Starlink formirati mrežu od najmanje 12.000 satelita, a projekat bi trebao biti završen 2027. godine.

Kompanija Spejseks planira početi pružati internetsku uslugu Starlink ove godine korisnicima u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi.
Izvor: Anadolija/Rtcg