08-03-2016

Srećan 8. mart: Zanimljivosti koje možda niste znali o ovom datumu

Međunarodni dan žena slavi se 8. marta u znak sjećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. godine i njujorški marš više od 15.000 žena koje su tražile kraće radno vrijeme, bolje plate i pravo glasa.

Srećan 8. mart: Zanimljivosti koje možda niste znali o ovom datumu | Radio Televizija Budva

Iako se slavi još od davne 1910. godine, ima nekih stvari koje su manje poznate o ovom danu.

U staroj Jugoslaviji žene su dobijale cvijeće od firmi na Dan žena i mogle su da idu kući ranije.

Uprkos tome kako se ophode prema ženama, u Avganistanu je ovo nacionalni praznik.

Osmi mart kao nacionalni praznik proslavlja se i u Jermeniji, Azerbejdžanu, Bjelorusiji, Kambodži, Kubi, Gruziji, Kazahstanu, Kirgistanu, Moldaviji, Mongoliji, Rusiji, Tadžikistanu, Turkmenistanu, Ugandi, Ukrajini, Uzbekistanu, Vijetnamu i Zambiji.

Osmi mart je dan pobune radnih žena protiv kuhinjske robije. "Reci NE ugnjetavanju i praznini duha rada u domaćinstvu" jedna je od poruka koja je mogla da se nađe na čestitkama za Dan žena u SSSR.

Sovjetska Rusija bila je prva država koja je 8. mart obilježila crvenim slovom u kalendaru 1917, a neradni dan postao je 1965. godine.

Ujedinjene nacije 8. mart su zvanično proglasile Međunarodnim danom žena 1975. godine.

Novi Zeland je prvi u istoriji ženama dao pravo glasa 1893. godine. Jugoslavija je to učinila 57 godina kasnije, a Ujedinjeni Arapski Emirati su posljednja država koja je to uradila, i to 2006. godine.

Najuticajnija žena svih vremena po izboru časopisa Time bila je Džejn Adams, američka pacifistkinja i dobitnica Nobelove nagrade za mir.

U Mozambiku se Dan žena proslavlja 7. marta, kao znak sjećanja na smrt nacionalne heroine i prve žene prvog predsjednika te države Samore Mašela, Žozine Mašel, 1971. godine.

U Južnoafričkoj Republici, Dan žena obilježava se 9. avgusta, u znak sjećanja na 1956. godinu, kada je nekoliko hiljada crnoputih žena organizovalo marš protiv režima u Pretoriji, koje su vlasti na surov način razbile.