31-01-2018

Stara maslina Ivanovići

U selu Ivanovići, nadomak Budve, nalazi se maslina stara oko 2000 godina, koja se uz maslinu u Baru, smatra jednom od najstarijih na Jadranu.

Stara maslina Ivanovići | Radio Televizija Budva

Nedaleko od čuvene Bečićke plaže u brdima s kojih se pružaju predivni pogledi prema morskoj pučini, malo iznad starog primorskog sela Ivanovići stoji drevno drvo masline, koja je nekad značila život lokalnom stanovništvu dajući dragocjeno maslinovo ulje, dodatak hrani i lijek koji se nekoliko milenijuma koristi na ovim prostorima.

Njen obim u korijenovom vratu iznosi 12,5 metara, deblo ima prečnik od 4 metra, a stablo je visoko 10 metara. Maslina pripada lokalnoj sorti žutica, i dalje rađa, a u godini punog roda može da da oko 250 kilograma ploda, odnosno oko 40 litara ulja.Velja (velika, stara) maslina pripada porodici Ivanović, a 1994. godine je registrovana i zaštićena kao spomenik prirode. Do stare masline u Ivanovićima može se stići putem dugim oko dva kilometra koji sa magistralnog puta Budva – Bar (skretnica kod hotela ”Splendid” u Bečićima) vodi kroz naselje Ivanovići i selo Ivanovići.

Kad stignete do sela, pronaći ćete kamenu stazicu koja vodi do prelijepog maslinjaka u kome se nalazi ovaj zaista jedinstveni spomenik prirode, zaštićen zakonom od 1994. godine.