19-05-2020

Stefan Bošković dobitnik Evropske nagrade za književnost za 2020.

Evropsku nagradu za književnost za 2020. godinu dobio je Stefan Bošković za roman "Ministar", saopštili su iz Nove knjige.


Foto: Nova knjiga

Nagradu je dobilo 13 pisaca iz zemalja širom Evrope.

Stefan Bošković je crnogorski pisac kojem je "Ministar" drugi roman i objavljen je kod izdavačke kuće Nova knjiga.

Prije ovog romana Bošković je objavio zbirku priča "Transparentne životinje" (Nova knjiga) u kojoj se nalaze mnoge nagrađene priče objavljivane u svjetskim magazinima. Za njegov prvi roman "Šamaranje", nagrađen kao najbolji neobjavljeni roman u Crnoj Gori (2014) biće objavljeno treće izdanje u junu, takođe u izdanju izdavačke kuće Nova knjiga. Promocija nagrađenog romana "Ministar" će biti organizovana tokom narednog mjeseca.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović čestitao je Boškoviću nagradu i konstatovao da je priznanje EU ujedno dokaz autorovog predanog rada, ali i neupitnog talenta koji je sada prepoznat i na evropskom nivou.

"Uvjeren sam da će vam Evropska nagrada za književnost omogućiti prevođenje djela i njihovo plasiranje na šire tržište, uz saradnju sa referentnim evropskim izdavačkim kućama. Iskreno čestitam što je vaš književni rad dobio ovu značajnu podršku uz uvjerenje da će biti podstrek popularizaciji crnogorske književnosti van granica naše zemlje", navedeno je u čestitci ministra Bogdanovića.

Osim Stefana Boškovića, dosadašnji dobitnici Evropske nagrade za književnost iz Crne Gore su Aleksandar Bečanović (2017), Ognjen Spahić (2014) i Andrej Nikolaidis (2011).

O romanu:

"U nagrađenom romanu Stefana Boškovića pratimo život Valentina Kovačevića - ministra kulture Crne Gore kroz devet turbulentnih dana u kojima se bori s poteškoćama poslovnih pritisaka, kulturnih običaja, administracije i neizbježnog dna porodične istorije. I sa sobom samim.

Bošković piše filmski brzo i literarno studiozno, elementi političkog trilera, noira, psihodelije i melanholije čovjeka i društva u tranziciji organski a nepredvidljivo rastu jedno iz drugoga pa se svako malo čitatalac može zapitati ko je ovdje lud: Ministar, društvo ili on sam. Na tako teška pitanja nema lakih odgovora, pa kolikogod ova knjiga bila opčinjavajuća, njezin je efekt secirajući i otrežnjujući: i čovjek i društvo se otkrivaju u svoj svojoj bijedi i raskoši, u neskladu i težnji da se dosegne žuđena normalnost i mir", napisao je Kruno Lokotar.


Izvor: FOS Media