24-01-2020

Sto godina od smrti Modiljanija

Pre tačno sto godina preminuo je Amadeo Modiljani (1884–1920), jedan od najpoznatijih slikara ekspresionizma. Ovo je šest stvari o Modiljaniju i njegovom delu koje bi trebalo da se nađu u svakom udžbeniku o slikarstvu.


Foto: Profimedia

Uticaj Pariza

Amadeo Modiljani je rođen u Italiji, ali je crtanje učio u Parizu u Académie Colarossi. U Parizu, prijestonici slikarstva, upoznao se sa djelima Tuluz Lotreka i Sezana.

Slavni prijatelj

Modiljanija zbog slabog zdravlja (u djetinjstvu je bolovao od tifusa i tuberkuloze) nisu primili u vojsku tokom Prvog svjetskog rata. U to vrijeme je slikao portrete svojih prijatelja, među kojima je bio i Pablo Pikaso. Izrađivao je i skulpture.

Ekspresionizam

Oko 1916. godine počinje da slika ekspresionističkim stilom: Lice i vrat su izduženi, linije su fino savijene, često se ne vide zenice, usne su sitne.

Inspiracija

Ljubav koja je obilježila njegov život, bila je mlada slikarka Žan Ebitern. Naslikao ju je više od 25 puta.

Najpoznatija djela


Foto: Reuters

Među najpoznatijim djelima Modiljanija su Madam Pompadur i Žan Ebitern. Njegov Ležeći akt (na levoj strani) prodat je 2018. za preko 140 miliona evra, za šta je Sotebi tada naveo da je najviša cijena koju je jedno umjetničko djelo ikada dostiglo.

Tragični kraj

Amadeo Modiljani je umro 1920. godine od tuberkuloze. Imao je samo 35 godina. Dan poslije njegove sahrane, njegova vječita inspiracija Žan je izvršila samoubistvo.