16-07-2020

Studije pokazuju da dvadeset minuta boravka u prirodi djeluje kao šoljica kafe

Biti na čistom vazduhu u prirodi i u kontaktu s prirodom djeluje stimulativno i revitalizirajuće na čovjeka, i nikakva fizička aktivnost pri tome nije potrebna jer je sam boravak na otvorenom dovoljan, a naučnici istraživanjima potvrđuju da je priroda "pogonsko gorivo za dušu" i da se, boraveći u prirodi, čovjek osjeća više živim.Nakon nekoliko različitih eksperimenata u kojima je učestvovalo 537 studenata volontera, tim naučnika je došao do tog zaključka.

Stavljani su u aktivne situacije, kao i one u stanju mirovanja, i to u zatvorenom prostoru, unutar neke zgrade, kao i na otvorenom prostoru (pored rijeke ili bilo gdje na svježem zraku).

Istraživači su analizirali energiju i raspoloženje studenata u različitim vrstama okruženja. Od njih su, takođe, tražili da sebe zamišljaju na različitim mjestima da bi utvrdili povećava li im se energija kada zamišljaju da su u kontaktu s prirodom.

Eksperiment je pokazao da su najviše energije imali oni studenti koji su sebe zamišljali vani i da je 20 minuta boravka u prirodi bilo dovoljno da im se povrati energija.
Izvor: Avaz.ba