24-04-2015

Švajcarska najsrećnija zemlja svijeta, Crna Gora na 83. mjestu

Crna Gora nalazi se na 83. mjestu na listi najsrećnijih zemalja na svijetu, navodi se u izvještaju Međunarodne studije o sreći obajvaljene u Njujorku.

Švajcarska najsrećnija zemlja svijeta, Crna Gora na 83. mjestu | Radio Televizija Budva

Rezultati te studije su pokazali da je Švajcarska najsrećnija zemlja na svijetu, a odmah za njom su Island, Danska, Norveška i Kanada.

Rangirano je 158 zemalja, a Finska, Holandija, Švedska, Novi Zeland i Australija su od šestog do desetog mjesta.

Sjedinjene Američke Države su na 15. mjestu, Belgija na 19., Velika Britanija je na 21., a Njemačka na 26. mjestu. Francuska je na 29. mjestu, Španija je 36., a Italija i Grčka su na 50., odnosno 102. mjestu, dok je Rusija na 64.

Srbija je u donjoj polovini liste, na 87. mjestu, iza Slovenije koja je na 55. mjestu i Hrvatske koja je na 62.

Rangirano je i Kosovo koje je takođe ispred Srbije, na 69. mjestu, kao i Crna Gora koja je na 83. mestu.

Iza Srbije su Makedonija koja je dospjela na 93. mjesto, Albanija je 95, a Bosna i Hercegovina je na 96. mjestu.

Izveštaj o sreći u svijetu je treći godišnji, a cilj je da se pokuša da se utiče na politiku država. Ujedinjene nacije su tu studiju prvi put objavile 2012. godine, prenijela je agencija AFP.

Istraživači su listu sastavili na osnovu očekivanog životnog vijeka uz dobro zdravlje, bruto društvenom proizvodu po glavi stanovnika, društvene podrške - mogu li se stanovnici osloniti na nekoga, povjerenja - mjerenog percepcijom odsustva korupcije iz politike ili rada, percepcije slobode pri odlučivanju u životu, i na osnovu procjene velikodušnosti u društvu.