20-11-2020

Svako treće dijete u Crnoj Gori u riziku od siromaštva

Svako treće dijete u Crnoj Gori u riziku je od siromaštva, a očekuje se da će se taj broj povećati zbog ekonomske krize izazvane pandemijom COVID-a 19, kazali su iz UNICEF-a.

Svako treće dijete u Crnoj Gori u riziku od siromaštva | Radio Televizija Budva

Foto: Ilustracija, UNICEF Crna Gora / D.M. / 2018

Navodi se da su UNICEF-ovi mladi reporteri, zajedno s predsjednikom Skupštine Aleksom Bečićem, pokrenuli kampanju za smanjivanje siromaštva djece u Crnoj Gori, povodom 20. novembra – Svjetskog dana djeteta, sa ciljem obilježavanja godišnjice Konvencije Ujedinjenih nacija (UN) o pravima djeteta.

“Brza procjena socio-ekonomskog uticaja COVID-a-19, koju je u aprilu sproveo UN sistem u Crnoj Gori, pokazuje da svaka treća porodica s djecom mlađom od šest godina ne može priuštiti sve osnovne proizvode za bebe i djecu”, kazali su iz UNICEF-a.

Prema njihovim riječima, jedna trećina porodica s djecom uzrasta od šest do 18 godina navodi da ne može priuštiti odjeću i obuću za svoju djecu.

“Stoga bi reforma sistema socijalne zaštite, kako bi se osigurao adekvatan životni standard za svako dijete u Crnoj Gori, trebalo da bude hitan i suštinski dio opšte strategije društveno-ekonomskog razvoja zemlje”, smatraju u UNICEF-u.

Navodi se da su mladi reporteri započeli kampanju tražeći od Bečića da im u jednom minutu kaže kako da se smanji siromaštvo djece u Crnoj Gori.

Bečić je kazao da definitivno treba razmišljati o ponovnom uvođenju dječjeg dodatka.

“Hoćemo da u narednim godinama sva djeca, u svim opštinama u Crnoj Gori, imaju besplatne udžbenike. Hoćemo da sva djeca koja žele da se bave sportom imaju tu mogućnost, bez obzira na materijalni status njihovih roditelja. Hoćemo nagrade i stipendije za našu djecu i za naše đake. To je naš prioritet”, poručio je Bečić.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander rekao je da je najbolji način započinjanja kampanje za smanjivanje siromaštva djece kroz aktivno učešće mladih.

„Vjerujemo u aktivno građanstvo i to je ono što promovišemo među mladima. Važno je da crnogorske institucije pokažu da cijene učešće mladih shvatajući ih ozbiljno i kada postavljaju pitanja i kada razgovaraju i razmjenjuju mišljenja”, smatra Santander.

On je kazao da žele da podrže takve međugeneracijske dijaloge, kako bi oni postali dio svakodnevne javne debate o ljudskim pravima u Crnoj Gori.

Santander je dodao da siromaštvo djece nije samo nedostatak prihoda, već i mogućnosti za puni razvoj potencijala u djetinjstvu i mladosti.

„Siromaštvo djece je gubitak za cijelo društvo i naša je kolektivna odgovornost da ga hitno smanjujemo, prije svega kroz kvalitetno obrazovanje za svu djecu i ulaganja u rani razvoj djece", zaključio je Santader.

Navodi se da će UNICEF-ovi mladi reporteri nastaviti kampanju tražeći od predstavnika svih poslaničkih klubova da im u jednom minutu odgovore na isto pitanje − Kako smanjiti siromaštvo djece u Crnoj Gori?

„To će pitanje postaviti i predstavnicima nove vlade kada bude izabrana, akademskoj, međunarodnoj zajednici, civilnom sektoru, relevantnim institucijama, mladima. Odgovore će podijeliti sa svim medijima, ali i na društvenim mrežama kako bi omogućili veće učešće građana u ovoj debati”, kazali su iz UNICEF-a.