09-10-2019

Svečano otvoren Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetanjama u razvoju FOTO + VIDEO

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević danas je svečano otvorio Javnu ustanovu “Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetanjama u razvoju”, čime je grad napokon dobio ovu ustanovu, na koju su, prije svega, čekali roditelji djece sa smetnjama u razvoju.

Svečano otvoren Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetanjama u razvoju FOTO + VIDEO | Radio Televizija Budva

Riječ je o socijalnom servisu gdje djeca mogu da se druže sa svojim vršnjacima, učestvuju u grupnim radionicama i individualnim programima uz pomoć stručnog osoblja, od fizioterapeuta, logopeda, defektologa, psihologa, do medicinskih sestara i njegovatelja.

Otvarajući Dnevni centar, Carević je kazao da je ovo veoma važan dan za Opštinu i sve njene građane, jer će, kako je naglasio, od danas naši najmlađi sugrađani dobiti adekvatan prostor u kojem će kroz igru i obrazovanje, stručnu pomoć i ljubazno osoblje, osjetiti da brinemo o njima.


"Dnevni centar biće njihova kuća i zajednica, njihov prostor za igru i učenje, druženje i zabavu. Ova ustanova predstavlja stručnu pomoć roditeljima u brizi o djeci, ali i važnu kariku u vaspitnom i obrazovnom sistemu grada", kazao je predsjednik Opštine.


On je istakao da će Dnevni centar od danas biti i druga kuća za malog Petra koji nas je nedavnim događajem ujedinio i učinio dobrim ljudima.

"Iako se na kraju sve završilo na najbolji mogući način neka to bude upozorenje svima nama da povedemo više računa o našim najmlađima i o onima kojima je naša pomoć najpotrebnija. Opština je u saradnji sa kompanijom Crnogorski Telekom, podstaknuta tim događajem kroz donaciju na koju smo izuzetno zahvalni, obezbijedila moderne uređaje - 15 pametnih satova koje smo namijenili djeci sa autizmom", rekao je Carević, dodajući da uređaji omogućavaju roditeljima i zaposlenima u Dnevnom centru da komuniciraju sa djecom i prate njihovu lokaciju i aktivnosti preko mobilne aplikacije.

"Na ovaj način povećaćemo njihovu bezbjednost i znati njihovu lokaciju u svakom trenutku", istakao je predsjednik Opštine Budva.Zahvaljujući se Opštini i svima koji su doprinijeli da centar bude otvoren, v.d. direktorica Dnevnog centra Ivana Mihović kazala je da je riječ o izuzetno značajnoj instituciji za Budvu i da bi Centar trebao pomoći ne samo djeci, već i nihovim roditeljima.


"Oni dobijaju dodatno vrijeme da se posvete drugoj djeci, ali i sebi", istakla Mihović, koja, kako je kazala, očekuje da će Dnevni centar promijeniti i odnos zajednice prema djeci sa smetnjama u razvoju i njihovim porodicama.