16-07-2020

Svijetu opet prijeti novo zatvaranje

Zemlje širom svijeta ponovo uvode restriktivne mjere i kontrole na granicama da bi suzbile ponovno širenje kovida-19, prije nego što zaraza više izmakne kontroli.

Svijetu opet prijeti novo zatvaranje | Radio Televizija Budva

Počev od srijede, od svih putnika koji ulaze u Grčku na granici sa Bugarskom zahtijeva se da imaju potvrdu o negativnom testu na koronavirus, koja je izdata prethodna 72 sata i prevedena na engleski jezik. Nova pravila, usvojena nakon rasta broja slučajeva povezanih sa dolaskom turista, odmah su dovela do pada broja putnika.

"Vrijeme za upozorenja i za popuštanje ljudima je završeno. Nalazimo se u veoma ozbiljnoj i smrtonosnoj situaciji", rekao je premijer države Viktorija Danijel Endrjuz.

U svijetu je od koronavirusa zaraženo više od 13 miliona ljudi, dok je gotovo 580 hiljada preminulo, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins.

Procjenjuje se da je broj oboljelih mnogo veći od potvrđenog zbog niza razloga, među kojima je i ograničeno testiranje.

Restrikcije su ponovo u srijedu stupile na snagu u Hong Kongu, gdje su javna okupljanja ograničena na četvoro ljudi, restoranima je poslije šest uveče dozvoljena samo isporuka hrane, a na nedjelju dana su zatvorene teretane, barovi i drugi biznisi. U javnom prevozu je prvi put obavezno nošenje maski, uz kazne za one koji prekrše novo pravilo.

Poslije naglog rasta novozaraženih, počev od prošlog mjeseca, Izrael je prošle nedjelje ponovo uveo mjere za subijanje Kovida 19, zatvorio velike koncertne dvorane, barove i klubove.

U područjima sa visokom stopom zaraženih uvedene su restrikcije, što je dovelo do protesta.

Zvaničnici upozoravaju da će morati ponovo da zatvore cijelu zemlju, ako se ne smanji broj oboljelih narednih dana.

"Ne vidim koja su nam druga sredstva na raspolaganju osim restrikcija. Osim ako se ne dogodi čudo", rekao je izraelski ministar zdravlja Juli Edelstin za izraelske medije.

U Južnoafričkoj Republici, najrazvijenijoj afričkoj zemlji, već su vidljivi znaci preopterećenosti pandemijom - što je veoma loš signal za ostatak kontinenta.

Ove nedjelje je uvedena zabrana na prodaju alkohola i policijski čas tokom večeri da bi se smanjio broj pacijenata u hitnoj pomoći dok bolnice pokušavaju da prime veliki broj oboljelih od koronavirusa.

U Španiji, vlasti u Kataloniji pokušavaju da suzbiju nova žarišta koronavirusa, a zdravstveni eksperti upozoravaju da je potrebno bolje i veće praćenje kontakata sa zaraženiima.

Od utorka u ponoć, 160 hiljada stanovnika grada Ljeida i okolnih područja može da napusti domove samo uz adekvatno opravdanje. Ta oblast je blokirana, a ispred svih opština su policijski kontrolni punktovi. Barovi i restorani su samo otvoreni za preuzimanje ili isporuku hrane.

U Japanu, guvernerka Tokija Juriko Koike rekla je u srijedu da je širenje zaraze eskaliralo do alarmantnog nivoa i zastražila od stanovnika i biznisa da poštuju preventivne mjere.

Bjelorusija je u međuvremenu najavila otvaranje granice sa Rusijom i obnavljanje saobraćaja između dvije zemlje "narednih dana".

Putnici koji dolaze u Rusiju od srijede moraju da na granici daju potvrdu o rezultatima testa na koronavirus ili da se testiraju u roku od tri dana od dolaska u zemlju. Te mjere zamijenile su obavezni dvonedjeljni karantine za one koji dolaze u Rusiju.