31-07-2020

Talas vrućine na Bliskom istoku, u Bagdadu izmereno 52 stepena Celzijusa

Širom Bliskog istoka talas vrućine doneo je visoke temperature koje su opasne po život, a jedno od najvrelijih mjesta je Bagdad.

Talas vrućine na Bliskom istoku, u Bagdadu izmereno 52 stepena Celzijusa | Radio Televizija Budva

Meteorološke agencije javile su da je u utorak u Bagdadu izmjereno nešto manje od 52°C, prenosi BBC. To je jedna od najviših temperatura ikada zabelježenih u tom gradu. Srijeda nije donijela nikakvo olakšanje, nego temperaturu od tačno 51°C.

Svi građani koji su to ikako mogli, ostali su u svojim domovima ili u zaklonu, a oni koji su se zatekli na ulici, koristili su improvizovane tuševe koje su postavili stanovnici Bagdada.

Stanje u višemilionskom gradu otežava to što gradska infrastruktura nije u najboljem stanju, posebno električna mreža, pa su stanovnici dobar deo dana prepušteni da se oko električne energije za frižidere, klima uređaje, ventilatore i drugo, snalaze sami uz pomoć generatora.

Irak se, pored svega, suočava i s vrlo niskim cijenama nafte, najvažnijeg nacionalnog izvora prihoda, sa političkim nemirima, kao i epidemijom koronavirusa kojim je u Iraku do sada zaraženo 118.000 ljudi, a umrlo 4603.


Izvor: N1/BBC