05-08-2020

TOB pozdravlja odluku o otvaranju granica sa Rusijom

Iz TOB pozdravljaju odluku o otvaranju granica sa Rusijom i nadaju se brzoj i obostranoj liberalizaciji preventivnih mjera za dolazak gostiju iz Srbije.


“Turisti iz Rusije tokom 2019. godine su bili najbrojniji po broju dolazaka i broju noćenja u Budvi, pa u potpunosti podržavamo odluku da se gostima sa ovog značajnog emitivnog tržišta dozvoli ulazak u našu državu bez ikakvog ograničenja. Nadamo se da će Rusija i zvanično uvesti recipročne mjere, jer posredstvom turističke privrede saznajemo da u poslednja 24 sata imamo primjetno povećan broj rezervacija sa ovog tržišta ” – saopštili su iz Turističke organizacije opštine Budva, grada koji ostvaruje najznačajnije prihode iz oblasti turizma u Crnoj Gori. U TO Budva naglašavaju da su prošle godine, gosti iz Rusije u ukupnom broju ostvarenih dolazaka učestvovali sa 24%, dok je njihovo učešće u ukupnom broju ostvarenih noćenja čak 34%", poručili su iz TOB.

Oni su naveli i to da očekuju da se u što kraćem vremenskom roku, s obzirom na to da turistička privreda i izdavaoci privatnog smještaja već trpi ogromne finansijske gubitke, o čemu nas svakodnevno obavještavaju, otvore granice i za dolazak individualnih gostiju iz Ukrajine, ali i zemalja regiona.

"Od posebnog značaja je liberalizacija preventivnih mjera za dolazak gostiju iz Srbije i možda bi najadekvatnije bilo primjeniti principe i zdravstvene protokole koje smo uspostavili sa Bosnom i Hercegovinom", kazali su.S obzirom na kako su istakli, zvanične informacije iz Srbije da su do 20. avgusta popunjeni svi termini za PCR testiranje na sopstveni zahtjev, te da se dnevno u Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu, npr. može testirati svega 30 osoba, predlažu da se turistima iz Srbije.

"Pored negativnog PCR testa omogući i ulazak u Crnu Goru sa ELISA serološkim testom ili ECLIA testom.” – zaključuju u Turističkoj organizaciji opštine Budva. Turistička sezona 2020, smatraju u TOB-u, ni u jednom segmentu se ne može porediti sa prethodnim godinama, ali sada, početkom avgusta, uz sve poštovanje mjera i preporuka nadležnih institucija o prevenciji i suzbijanju epidemije koronavirusa, moramo ozbiljno razmišljati o budući potezima koji će na najbrži i najadekvatniji način bar u jednom dijelu pomoći turističkoj privredi i građanstvu koje se umnogome oslanja na dobru turističku godinu", zaključuje se u saopštenju.