04-05-2020

Tramp očekuje vakcinu za Kovid-19 do nove godine

Predsjednik SAD Donald Tramp rekao je da vjeruje da će vakcina za Kovid-19 biti dostupna do kraja godine, kao i da njegova vlada čvrsto podržava lijek remdesivir, koji je u ranim probama pokazao da obećava u liječenju bolesti izazvane novim korona virusom.

Tramp očekuje vakcinu za Kovid-19 do nove godine | Radio Televizija Budva

Tramp je na televiziji Foks Njuz (Fox News) sinoć odgovarao na pitanja dvojice voditelja, kao i na pitanja koja su ljudi postavljali preko internet platformi te televizije.

"Mislim da ćemo imati vakcinu do kraja godine", rekao je Tramp na pitanje jednog čovjeka iz Nebraske koji se oporavio od Kovida-19, i dodao da se njegova administracija jako zalaže za lijek remdesivir.

Tramp je dodao da će ljekari reći da ne treba to da kaže, ali da on govori šta misli.

"Jako guramo to... brojne (farmaceutske) grupe su, mislim jako blizu", dodao je američki predsjednik.

Upitan kako bi reagovao kada bi neka druga zemlja otkrila vakcinu prije SAD, Tramp je odgovorio da mu je svejedno i da samo želi da ima funkcionalnu vakcinu, prenosi Frans pres.

Tramp je tako]e čvrsto izrazio želju da privreda zemlje počne da radi, oprezno, ali što prije moguće i iznio je optimizam oko ekonomskih izgleda, predviđajući da će 2021. biti "nevjerovatna".

On je takođe ponovo branio odluke donijete od početka pandemije i izrazio uvjerenje da su spašeni milioni života.

Kako prenosi AP, američki zdravstveni zvaničnici rekli su da bi vakcina mogla biti dostupna za godinu dana do 18 mjeseci. Međutim, stručnjak Entoni Fauči rekao je u aprilu da se može zamisliti, ukoliko se brzo razvije vakcina da bi mogla da bude u distribuciji čak i do januara.

Postoji oko 100 projekata za razvoj vakcine za Kovid-19 širom svijeta od kojih je desetak u fazi kliničkih proba, prema podacima koje je dala Londonska škola za higijenu i tropsku medicinu.