07-05-2018

Traže privremene dozvole za strance

Zakon o strancima će donijeti probleme zbog komplikovane procedure dobijanja dozvole, smatraju turistički poslenici, dok u Ministarstvu unutrašnjih poslova tvde da su se prilagodili zahtjevima poslodavaca i da ne žele da budu barijera.

Traže privremene dozvole za strance | Radio Televizija Budva

Predstavnici turističke privrede su, na sjednici Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore (PKCG), saopštili da bi trebalo uvesti kategoriju privremene dozvole za boravak i rad stranaca, koja bi omogućila njihovu registraciju i važila do donošenja konačne dozvole, piše Pobjeda.

Direktor hotela Hilton, Nemanja Nikolić, ne smatra da se sa planiranih 13,18 hiljada dozvola za strane radnike može uspješno realizovati turistička sezona, za koju se najavljuje rekordan broj gostiju.

On je predložio da se prijave podnose elektronski, a da proces izdavanja dozvole ne traje 30 dana, odnosno da se premosti privremenim dozvolama.

Predstavnici MUP-a kazali su da su skratili rokove za rješavanje zahtjeva i da su do sada izdali osam hiljada dozvola za rad stranaca.

Generalna direktorica Direktorata za tržište rada i zapošljavanje u Ministarstvu rada, Edina Dešić, rekla je da taj Vladin resor može dopuniti godišnju kvotu dozvola za strance ukoliko je to zahtjev tržišta i da imaju pet hiljada dozvola u rezervi.

Poslodavci su tražili da se promijeni praksa i da se od stranih radnika ne traži plaćanje boravišne takse.

Poslodavci smatraju i da je biznis barijera odredba zakona po kojem ovlašćeni službenik MUP-a, ukoliko procijeni da kvalifikacija stranca ne odgovara sistematizaciji u preduzeću, može da odbije zahtjev izdavanje dozvole.

Direktorica Nacionalne turističke organizacije (NTO), Željka Radak Kukavičić, saopštila je da je u interesu uspješne sezone da se sve nedoumice u vezi sa primjenom Zakona o strancima prevaziđu.