05-03-2018

Tri godine od “pucanja” puta u Markovićima VIDEO

Ukratko podsjećamo kako je sve izgledalo prije tri godine kada je pukao put u Markovićima.

Tri godine od “pucanja” puta u Markovićima VIDEO | Radio Televizija Budva

Sve je počelo u petak, 6. marta 2015. godine, u ranim jutarnjim satima, kada je u pojasu gdje se nalazi porodična kuća Milivoja Markovića proradilo klizište uslijed čega se odronilo zemljište na stari cetinjski put.

Kuća Markovića skliznula je iz temelja za sedmadeset metara, a ta slika ni danas nije drugačija.Nedugo zatim, glavni magistralni put Budva Cetinje u dužini od 100 metara se otvorio, odnosno pukao, skliznuo na niže za nekoliko metara i time kompletno prekinuo saobraćaj.

Dramatične slike sa terena govorile su da tlo ne miruje te da se pomjera iz sata u sat.Direkcija za saobraćaj angažovala je firmu „Ju Briv“ koja je počela sa radovima na raščišćavanju postojećeg klizišta sa prevashodnim ciljem da se pritisak i dalje guranje terena zaustavi. Intervencijom nadležnih, voda, koja je bila uzrok klizištu usmjerena je u korito.

Za stambene objekte se strahovalo i u Mažićima gdje se tada pojavilo nekoliko pukotina u zemlji.Dan kasnije izgradjena je pješačka staza na ovom dijelu puta kako bi mještani okolnih sela mogli da stignu do Budve.U tom periodu, mještani koji su živjeli u naseljima iznad magistrale sele se u Budvu.

Dužina klizišta po osi puta iznosila je 120 metara, poprečno sa gornje strane prema Lapčićima nešto oko 300 metara i ispod puta prema selu Mažići 70 metara.Nedugo zatim, ovaj dio je rekonstruisan, put je proširen za još jednu traku.

Kuća i dalje stoji kao svjedok šta sve priroda može da učini kada se sa njom poigravamo.