30-04-2018

U Kotoru prvi put izvedena zahtjevna operacija

U regionalnoj Opštoj bolnici Kotor po prvi put u Crnoj Gori izvedena laparoskopska operacija malignog tumora debelog crijeva u području sigme, saopšteno je iz te ustanove.

U Kotoru prvi put izvedena zahtjevna operacija | Radio Televizija Budva

"Sigma je dio debelog crijeva gdje je najčešća lokacija maligne bolesti. Maligni tumor debelog crijeva je najčešča maligna bolest probavnog sistema i treća po učestalosti među svim malignitetima", pojasnili su iz kotorske Opšte bolnice.

Tu zahtjevnu operaciju, kako je saopšteno, nakon provedenih edukacija u inostranstvu i bogatog iskustva u minimalno invazivnoj hirurgiji, sproveo je hirurški tim kotorske bolnice na čelu s Prim dr Ivanom Ilićem.

"Njena prednost u odnosu na klasičnu operaciju je u bržem oporavku pacijenta, bržem uspostavljanju crijevne funkcije, kraćoj hospitalizaciji, manjoj upotrebi lijekova i minimalnim rezovima na trbušnom zidu", navodi se u saopštenju.

Iz kotorske Opšte bolnice su kazali da su ranije, u više navrata, urađene laparoskopske operacije i na drugim djelovima debelog crijeva kod pacijenta oboljelih od maligne bolesti.

"Laparoskopske operacije maligne bolesti debelog crijeva se sve češće izvode u razvijenim zemljama radi koristi koje donose pacijentima, a vezane su za kadrovsku obučenost i tehnološku opremljenost. Na ovaj način se i naša zemlja pridružuje ovom trendu u savremenoj hirurgiji probavnog sistema", zaključuje se u saopštenju.