24-09-2020

U naredna četiri dana nevrijeme sa obilnom kišom i jakim vjetrom

Direktorat za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova upozorio je da se u naredna četiri dana očekuju nestabilne vremenske prilike sa kišom, povremeni pljuskovi sa grmljavinom i sa jakim, na udare olujnim južnim vjetrom.


Foto: Ilustracija

Kako su kazali iz Direktorata, u centralnim i južnim predjelima očekuje se obilna količina kiše, a intenzivne padavine očekuju se naročito u petak popodne i tokom noći, u subotu prijepodne, u nedjelju uveče i u ponedjeljak.

„Obilna kiša biće praćena i pojačanim, u planinama jakim južnim vjetrom, koji će lokalno imati i olujni karakter“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da se jaki udari južnog vjetra očekuju naročito u petak, tokom noći u petak na subotu, u tokom noći u nedjelju na ponedjeljak, kao i tokom ponedjeljka.

Iz Direktorata su upozorili da su zbog obilne količine kiše i velikog priliva vode, i jakog južnog vjetra, potencijalno moguće i određene posljedice u centralnim, južnim i primorskim predjelima.

„Direktorat izdaje upozorenje sa ciljem podizanja operativne spremnosti nadležnih organa u sistemu zaštite i spašavanja, dok se građani pozivaju da prilagode svoje aktivnosti najavljenoj meteorološkoj situaciji, a ostali subjekti da preduzmu neophodne mjere kako bi se izbjegla potencijalna šteta“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da će svi nadležni subjeki sistema zaštite i spašavanja za pomenuti period podići nivo operativne spremnosti za odgovore u takvim situacijama.