19-06-2020

Udebljao se 100 kilograma tokom pet mjeseci blokade Vuhana

Jedan 26-godišnji kinez nedavno je proglašen najdebljom osobom u gradu Vuhanu nakon što se tokom petomjesečne blokade grada udebljao dodatnih ogromnih 100 kilograma.

Udebljao se 100 kilograma tokom pet mjeseci blokade Vuhana | Radio Televizija Budva

Pa je po prijemu u bolnicu Zhou težio nevjerovatnih 280 kilograma. A sve zbog njegovog nekretanja, prekomjernog jela kao i zabrane kretanja u to vrijeme građana.

Mladić čije ime mediji u Kini navode kao Zhou svoju debljinu od prije je držao koliko toliko pod kontrolom, radio je u lokalnom kafiću i vodio relativno normalan način života prije koronavirusa. Kada je virus počeo harati gradom vlasti su uvele strogu blokadu, zabranu kretanja građana tada se sve se to promijenilo,

Zhou je počeo da provodi većinu svog vremena u zatvorenom prostoru gotovo ništa ne radeći samo spavajući, gledajući tv i sjedeći. Ne uspijevajući da sagori kalorije, počeo je da dobija na težini, a za nekoliko mjeseci je njegova težina izašla na nevjerovatnih 280 kilograma.

Time je dobio dodatnih gotovo 100 kilograma više nego što je težio prije epidemije Covida-19.


Ovaj bizarni i šokantan slučaj otkrio je prošlog sedmice jedan od doktora koji ga liječili u bolnici. Doktorima je, kako se kaže u izvještaju, rekao da nije napustio svoj dom otkako je zaključan u januaru mjesecu i da mu je težina onemogućila da više spava, zbog čega je konačno zatražio pomoć doktora.

“Doktore, nisam zatvorio oči više od 48 sati. To je tako neugodno. Možeš li mi pomoći?” Zhou je navodno pitao dr Li Zhena, zamjenika direktora Centra za gojaznost i metaboličku hirurgiju Univerziteta Vuhan. U tom je trenutku već kontaktirao druge ljekare, koji su odbili da mu pruže pomoć zbog prevelike njegove težine.

Zhou je primljen, gdje su mu početni testovi otkrili razne simptome, poput zastoja srca i respiratorne disfunkcije. Nažalost, njegova je veličina otežala ljekarima sprovođenje drugih potrebnih testova, poput krvnog pritiska EKG-a. Doktori su 10 dana pokušali da ga stabilizuju, i sada je van životine opasnosti.

Sada se tim ljekara nada da će izgubiti najmanje 50 kilograma kako bi mogao sigurno da se podvrgne operaciji smanjivanja želuca, kako bi mu se pomoglo da izgubi višak kilograma.


Izvor: CdM / Zanimljivosti dana