29-06-2020

Uklonjen čuveni autobus iz filma Into The Wild

Napušteni autobus na Aljasci, poznat po knjizi i filmu "Into The Wild", uklonjen je iz bezbjednosnih razloga. Helikopter CH-47 Chinook podigao je autobus, saopštila je nedavno Nacionalna garda Aljaske, a prenio CNN.


Foto: Shutterstock

Posjeta autobusu bila je svojevrsno hodočašće za planinare od kada je 1996. godine objavljena knjiga Džona Krakauera, a 2007. snimljen film.

Knjiga i film govore o životu Kristofera MekKandlesa, koji je odrastao u bogatom predgrađu Vašingtona. Međutim, nakon što je 1990. diplomirao na Univerzitetu Emori u Atlanti, u državi Džordžija, ostavio je lagodan život i uputio se na zapad, ne rekavši to prijateljima i članovima porodice.

U aprilu 1992. godine on je stigao na Aljasku, a nekoliko dana kasnije naišao je na napušteni autobus. Tu je živio oko tri mjeseca, prije nego što je odlučio da se vrati u civilizaciju.

Dok je pokušavao da se vrati natrag, stigao je na prelaz rijeke Teklanike. Pošto je rijeka bila brza i nadošla uslijed kiša, on nije mogao da je pređe. Uputio se natrag u autobus, gdje je živio još oko mjesec dana, a u avgustu 1992. godine je umro.Prošlog februara, vatrogasci i vojnici savezne države Aljaske spasili su pet italijanskih planinara dok su se vraćali iz posjete napuštenom autobusu.

Godinu prije tog slučaja jedna žena iz Bjelorusije stradala je pokušavajući da pređe rijeku Teklaniku, kako bi sa suprugom posjetila autobus.

Takođe, 2010. godine djevojka iz Švajcarske, stara 29 godina, udavila se pokušavajući da pređe rijeku.

U aprilu ove godine, turista iz Brazila morao je da bude evakuisan helikopterom iz čuvenog autobusa.

Zbog autobusa iz filma "Into the Wild", u periodu od 2009. do 2017. godine, bilo je više od 15 intervencija spasavanja turista.

U "Operaciji Yutan", kako ju je nazvala američka vojska, autobus je podigao helikopter CH-47 Chinook i, nakon izvlačenja, postavio na kamion koji je autobus prebacio na "sigurno mjesto". Sudbina autobusa trenutno je nepoznata, ali je naknadno pušten snimak da je – na sigurnom mjestu.

Zanimljivost vezana za film "Into The Wild" da je muziku za njega snimio Edi Veder, frontmen grupe Pearl Jam. Za pjesmu "Guaranteed" osvojio je 2008. Zlatni globus, dok je na Grammyju ista nominovana za najbolju filmsku pjesmu.Izvor: Agencije/Headliner.rs