29-06-2020

Upisi bez redova, prijemni ispiti po mjerama NKT-a

Počeo je upis u srednje škole, sjutra će početi na fakultetima, a prema riječima generalne direktorice Direktorata za visoko obrazovanje Mubere Kurpejović, ove godine neće biti čekanja u redovima, jer će se sve obavljati elektronskim putem. Kurpejović je gostujući u Jutarnjem programu TVCG kazala da stav Ministarstva da ne bude ekskurzija ostaje i dalje. Najavila je uskoro i povraćaj novca za odbranu magistarskog rada.

Upisi bez redova, prijemni ispiti po mjerama NKT-a | Radio Televizija Budva

Kurpejović smatra da je procedura upisa jednostavna i da će se budući srednjoškolci i studenti lako snaći.

“Neće biti čekanja u redovima ispred škola i fakulteta, nema velike papirologije. Mladi će proći nekoliko faza prilikom upisa. Kada je riječ o srednjim školama dnevno će biti prikazano kako se ko rangirao, dok, kada je riječ o fakultetima, to će biti u fazi kada se pregleda cijela dokumentacija”, kazala je Kurpejović.

Dodala je da je jako bitna činjenica da su svi upoznati šta se vrednuje prilikom upisa, a nagovještava da bi ovakav upis mogao biti i u budućnosti.

“Prepoznali smo benefite koje daje digitalizacija, nadamo se da će i naši mladi to prepoznati”, kaže Kurpejović.

Podsjeća da će prijave za upis brucoša na Univerzitet Crne Gore trajati do 2. jula.

“U jednom trenutku studenti će morati da pošalju original dokumenta poštom, kako bismo imali prave dosijee i originalna dokumenta u svojim bazama”,dodala je ona.

Kaže da će upisni rok trajati kao prethodnih godina, a rezultati će biti kasnije.

“Ono što je važno reći je da će polaganje prijemnih ispita biti organizovano u skladu sa mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti”, kazala je Kurpejović.

Kada je riječ o narednoj školskoj godini, smatra da je rano govoriti da li će se nastava odvijati na tradicionalan način ili onlajn.

“Živu riječ ne može ništa zamijeniti, ali mislim da je Crna Gora na pravi način odgovorila na uslove u koje nas je dovela pandemija virusa korona. Sigurna sam da to neće ostaviti loš trag na naše studente I srednjoškolce”, dodaje Kurpejović.

Stav Ministarstva prosvjete je da će đaci ove godine ostati uskraćeni za organizovanje ekskurzija.

“Kada je riječ o ekskurzijama, za sada stvari tako stoje. Učenici će biti blagovremeno obaviješteni, ali prioritet je njihovo zdravlje”, dodaje Kurpejović.

Ona je napomenula da ćemo ove godine prvi put imati besplatne magistarske studije na UCG.

“U pitanju su dvogodišnje magistarske studije gdje će biti mjesta za oko 2.000 studenata. Taj konkurs će biti kasnije, negdje septembar, oktobar, jer se moraju sačekati i sagledati rezultati trećeg ispitnog roka”, kazala je Kurpejović.

Poručila je da studenti koji su studirali po starom sistemu, mogu se upisati na nove programe i imaju rok još godinu da okončaju studije.

Svi koji su prošle godine imali troškove po osnovu plaćanja magistarske teze novac će im biti vraćen.

„UCG je pripremio spiskove na osnovu svojih baza i zahtjeva studenata. Vlada je usvojila informaciju o prenosu sredstava, tako da će i to vrlo brzo biti realizovano, u smislu povraćaja novca“, pojasnila je Kurpejović.

Izvor: RTCG