02-03-2020

URA Budva poziva građevinsku inspekciju i Morsko dobro da hitno izađu na svetostefansku plažu

OO URA Budva poziva građevinsku inspekciju i Morsko dobro da hitno i neizostavno izađu na lijevu svetostefansku plažu i informišu javnost o kakvoj je gradnji tamo riječ.

URA Budva poziva građevinsku inspekciju i Morsko dobro da hitno izađu na svetostefansku plažu | Radio Televizija Budva

Saopštenje prenosimo integralno:

Kao što smo mogli vidjeti sa portala, na toj plaži se uveliko odvijaju građevinski radovi i evidentno je prisustvo velikih građevinskih mašina. Poznato je da za Sveti Stefan ne postoji DUP, ali to očito ne smeta pojedinim nesavjesnim, a javnosti dobro poznatim graditeljima da uveliko izvode radove. Tako se od ulaza u naselje Šumet pa do same obale mogu izreda vidjeti divlji objekti bez i jednog papira o legalnoj gradnji. Zato se opravdano pitamo da li je i ovo što se upravo odvija još jedno u nizu nelegalnih izvođenja radova i ako jeste šta su Ministarstvo turizma i Morsko dobro preduzeli da počinioce sankcionišu?

Mještani Svetog Stefana imaju veliki deficit prostora za kupanje, kako za njih same, tako još više za goste i turističku djelatnost kojom se decenijama bave, a što je sada ozbiljno dovedeno u pitanje. To traje od 2007, tačnije od kada hotelima Sveti Stefan, Miločer i Kraljičina plaža gazduje firma "Adriatic properties" vlasništvo grčkog bizmismena Petrosa Statisa, koja je u zakupna 40 godina dobila najatraktivnije crnogorske hotele.

Takođe koristimo priliku da pitamo JP Morsko dobro sta je sa stazom "Lungo mare" na Svetom Stefanu, koja je planirana jo[ prije 15 godina i od koje se, kako stvari stoje, ne nazire ni početak. Kakvo je stanje na terenu moglo se vidjeti iz videa poslatog na portal od strane jednog mještanina. Prema onomekoliko je uzurpirana i protivzakonito prisvojena plaža od nepoznatih lica, očito je daviše nema mjesta ni za peškire turista, a kamoli za planirano šetalište.

Komunalna inspekcija i policija opštine Budva su juče, 01. 03. 2020, izašle na teren i napravile službeni zapisnik, te ovom prilikom pozivamo da isto urade građevinska inspekcija i Morsko dobro. Posebno pozivamo Morsko dobro da konačno počne da vodI računa i o mještanima koji višedecenijski uspješno učestvuju u stvaranju jednog vrijednog turističkog proizvoda, od koga žive i oni i administracija koju plaćaju.