17-10-2019

USSCG: To je gaženje radnika

Poslodavci moraju da poštuju neradnu nedjelju, a ne da kroz sporno definisane izuzetke tjeraju radnike da rede subotom do 24 sata, ocijenli su Uniji slobodnih sindikata.

USSCG: To je gaženje radnika | Radio Televizija Budva

Ko se ogluši o zakon, napominju oni Keković, biće prijavljen nadležnoj inspekciji.

"Angažovali smo članove koji će pratiti da li se zakon sprovodi. Svaku nepravilnost ćemo prijaviti, bez izuzetka", objasnio je generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković.

Prema njegovim riječima, neophodno je da se nejasne i neprecizne odredbe zakona što prije isprave.

"Kada je rađen zakon bio je dogovor da se izuzeci definišu podzakonskim aktom nakon dogovora svih socijalnih partnera. Međutim, oni su izuzetke naveli u Zakonu bez prethodnog dogovora. U većini zemalja EU, pa i one koje su turističke destinacije, nedjeljom ne radi ništa, ni trgovini, ni restorani niti druge usluge", objasnio je Keković.

Predsjednica Sindikata trgovine Vesna Milonjić - Aleksić istče da je produžavanje radnog vremena subotom do 24 sata, obismišljavanje zakona.

"To je gažnje radnika. Kada se završi trgovina radnici moraju ostati da završe svoje druge poslove kao što su predaja računa, sređivanje radnog mjesta i drugo, što znači da prije jedan sat iza ponoći neće doći svojim kućama. Smatramo da je to nehumano, naručito zbog toga što dvije trećine zaposlenih u trgovinama čine mlade žene koje imaju i svoj život i porodične obaveze", rekla je ona.