06-12-2019

Utvrđen Predlog zakona o medijima

Vlada Crne Gore utvrdila je juče Predlog zakona o medijima, koji donosi niz novih mjera i instituta usaglašenih sa najvišim međunarodnim standardima, saopštio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

Utvrđen Predlog zakona o medijima | Radio Televizija Budva

Foto: sindikatmedija.me

Bogdanović je na jučerašnjoj konferenciji za medije kazao da se neka od novih rješenja tiču šire definicije medija, koja sada podrazumijeva i online medije.

“Predlog zakona prepoznaje i odgovornosti osnivača tih medija u pogledu objavljivanja komentara treće strane, opet na preporuku eksperata Savjeta Evrope”, naveo je Bogdanović.

Kako je saopštio, Predlogom zakona predviđeno je i formiranje Fonda za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija.

“U okviru tog fonda biće obezbijeđena podrška medijima za proizvodnju programskih sadržaja od javnog interesa, kao i sredstva za podsticanje samoregulacije”, naglasio je on.

Prema njegovim riječima, novim aktom je tretirano i pitanje medijskog vlasništva.

Bogdanović je objasnio da će osnivači medija biti obavezni da na jednostavan i direktan način omoguće javnosti podatke o svim vlasnicima koji imaju više od pet odsto udjela u osnivačkom kapitalu medija.

“Zakon definiše transparentnost finansiranja medija iz javnih prihoda, uključujući i oglašavanja državnih organa u medijima, tako što predviđa kako obavezu organa javnog sektora, tako i medija o vođenju evidencije i objavljivanje podataka o uplatama iz javnih prihoda”, saopštio je Bogdanović.

On je rekao da Predlog zakona o medijima sadrži i posebne odredbe koje se tiču osnivanja medija, prava zaštite izvora informacija, zaštite ugleda novinara, isključenja odgovornosti za štetu ako je novinar postupao u skladu sa dužnom novinarskom pažnjom.

Kako je naveo, odredbe se tiču i pretpostavke nevinosti, zabrane govora mržnje, zaštite djece i maloljetnika, prava na ispravku i odgovor, čuvanja i prava na uvid u medijski zapis.