07-12-2018

Uvedena privremena uprava u Atlas i IBM banci

Centralna banka (CBCG) uvela je danas privremenu upravu u Atlas i IBM banci. Iz CBCG su kazali da su rješenja o uvođenju privremene uprave donijeta na osnovu rezultata kontrola koje su prethodno sprovedene u Atlas i IBM banci.

Uvedena privremena uprava u Atlas i IBM banci | Radio Televizija Budva

"Ti rezultati su pokazali da kapital kojim ove banke raspolažu ne odgovara nivou rizika njihovog poslovanja", navodi se u saopštenju CBCG.

Uzimajući u obzir utvrđene činjenice, CBCG je, kako su kazali njeni predstavnici, u cilju zaštite interesa deponenata i sprječavanja daljeg pogoršavanja finansijske situacije u Atlas i IBM banci, a postupajući u skladu sa Zakonom o bankama, donijela rješenja o uvođenju privremene uprave.

"Za privremene upravnike imenovani su zaposleni u CBCG, sa višegodišnjim iskustvom u kontroli banaka", navodi se u saopštenju.

Iz CBCG su napomenuli da je privremena uprava jedna od korektivnih mjera koju vrhovna monetarna institucija preduzima na osnovu Zakona o bankama, u cilju stvaranja uslova za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti i poboljšanje finansijske situacije u tim bankama.

"Očekujemo da će predstojeće mjere privremene uprave doprinijeti saniranju stanja u Atlas i IBM banci", zaključuje se u saopštenju.