20-09-2020

Uz odgovornost svih do bezbjednih škola

Epidemiološka situacija može se kontrolisati samo ukoliko najmanje 95 odsto populacije poštuje propisane protiv epidemijske mjere, svi moramo biti svjesni da ćemo sa koronavirsom živjeti još najmanje godinu dana, a ako bilo ko od nas ne bude ispunjavao svoju ulogu, škole neće biti bezbjedne. To je u intervjuu za PR Centar kazao prof. dr Dragan Laušević, epidemiolog iz Instituta za javno zdravlje.

Uz odgovornost svih do bezbjednih škola | Radio Televizija Budva

"Mora najmanje 95 odsto populacije da poštuje mjere"
On poručuje da svi moramo da se zaštitimo od infekcije.

"Prvo, ako smo inficirani ne možemo da idemo u školu. Drugo, ukoliko smo inficirani, svi članovi našeg domaćinstva, takođe moraju da ostanu u samoizolaciji ili kućnom karantinu. Tata i mama ne mogu da idu na posao. Ono što je važno jeste da još uvijek ne znamo da li ova bolest donosi neke hronične posljedice. Mi ovu bolest pratimo sedam mjeseci. Tek ćemo, nakon godinu do dvije znati kakve sve posljedice ostavlja. Prema tome, pošto ne znamo sve o ovoj bolesti, mudro je da pokušamo da je izbjegnemo", naveo je Laušević.

Navodi i da virus može nekada da opasan i za djecu.

"To je za sada dosta rijetko, bar što se tiče akutnih komplikacija. Da li može da ostavi neke hronične posljedice još uvijek ne znamo. Prave informacije ćemo imati nakon godinu, dvije, kada budemo to pažljivo analizirali. Zato je topao savjet da izbjegnemo infekciju", poručuje Laušević i dodaje da infekciju možemo da izbjegnemo

"Vrlo važna poruka za sve jeste- kovid se ne dobija, kovid se uzima. To znači da, ukoliko želimo da izbjegnemo ovu infekciju možemo da je izbjegnemo, ako ne želimo nećemo je izbjeći", naveo je Laušević.

Ponavlja preporuke - održavajte adekvatnu fizičku distancu, perite ruke često i nosite maske, to važi i za učenike.

"Po definiciji, ukoliko se pojavi neki slučaj u nekom razredu, ako ne nose masku ostali, onda su oni njegovi blisku kontakti. U tom slučaju, moramo staviti svu djecu, ili bar onu djecu koja su najbliža tom djetetu, u samoizolaciju, odnosno kućni karantin. To bi dovelo do toga da se svaki čas neke škole otvaraju, zatvaraju, djeca prelaze na online nastavu, pa poslije izvjesnog vremena dolaze ponovo u školu. Mi bismo željeli da to izbjegnemo i napravimo otporne razrede i škole. To znači, da ukoliko se pojavi jedan slučaj u razredu, ako svi ostali nose masku i drže distancu, nema potrebe da ostala djeca odlaze u kućnu izolaciju, samo dijete koje je inficirano. Naravno, ovo vrijedi u načelu. Svaki slučaj će se posebno analizirati", zaključio je Laušević.

Kaže i da podaci za sada kažu da češće škole budu zatvarane zbog toga što su inficirani nastavnici.

"Nećemo zatvoriti školu ako se inficira 10, 15 učenika. Ali ako se inficira pet ili deset nastavnika, neće imati ko da drži nastavu i škola će onda morati biti zatvorena i morali bi da pređu na online nastavu. Zato je vrlo važno da, pored djece, moramo da štitimo nastavnike. A među njima imamo značajan broj osoba koje imaju neka stanja koja ih dovode u povećan rizik da može da dođe do neke akutne komplikacije i pogoršanja njihovog stanja. Bez nastavnika nema odlaska u školu", naveo je Laušević.