03-07-2020

Vandali išarali kopenhagensku Malu sirenu

Najpoznatija turistička atrakcija Danske, Mala sirena, bila je na meti vandlaskog napada saopštile su danske vlasti u petak.


Foto: EPA

"Mala sirena je pretrpjela vandalski napad jutros oko 9 sati. Nepoznata osoba ispisala je na njenom postolju riječi 'rasistička riba' na engleskom jeziku. Pokrenuli smo istragu", navodi kopenhaška policija u saopštenju.

Ane Grum-Schwensen, stručnjakinja za opus Hansa Christiana Andersena, autora priče o Maloj sireni, rekla je odgovarajući na pitanje javne televizije TV2 da ta bajka za djecu ne sadrži ništa što bi upućivalo na rasizam.

Na antirasističikm demonstarcijama organizovanim širom svijeta nakon smrti Afroamerikanca Georgea Floyda počeli su se uništavati spomenici i kipovi povezani s kolonijalnom prošlošću nekih zemalja.

Ovih nedjelja u Danskoj su na meti vandala bili spomenici danskog misionara na Grenlandu Hansa Egedea, Mahatme Gandhija i danskog kralja Kristijana IV.

I Mala sirena je bila na meti vandala više puta. Dvaput joj je ukradena glava (1964. i 1998.) i jednom odrezana ruka (1984.).

U sjanuaru je na stijeni na kojoj je postavljen kip Male sirene bojom ispisana poruka "Sloboda za Hong Kong", usmjerena na demonstracije što su izbili 2019. protiv središnje vlasti u Pekingu.


Izvor: index.hr