13-02-2020

Veća podrška pčelarima

Kroz ovogodišnji Agrobudžet opredjeljeno je 400 hiljada eura za podršku sektoru pčelarstva, koja se posljednjih godina značajno povećava, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Veća podrška pčelarima | Radio Televizija Budva

Foto: www.dpa.de

Podrška se, osim u finansijskom izrazu, unaprjeđuje, kreiraju se mjere u skladu sa potrebama daljeg razvoja pčelarstva u Crnoj Gori, kao i sugestijama i zahtjevima pčelara.

Tako je ove godine povećana podrška za nabavku matica i podrška za preradu voska, a uvedena je i nova mjera - podrška za nabavku pčelarske opreme i pribora.

Nastavlja se i podrška mladim pčelarima početnicima, koju je prethodne tri godine iskoristilo 311 mladih.

U skladu sa agrobudžetskom linijom za ovu godinu - Program unapređivanja pčelarstva, Ministarstvo je danas objavilo i pet javnih poziva za dodjelu sredstava podsticaja.

Oni se odnose na mlade pčelare početnike, nabavku pčelarske opreme za transport pčelinjih društava, nabavku pribora i pčelarske opreme, nabavku voska za organsku i konvencionalnu proizvodnju meda, kao i za odabir odgajivača pčelinjih matica.

Mladi pčelari početnici i ove godine imaće podršku za nabavku pet košnica sa pčelinjim društvima, što je dobra osnova za početak pčelarenja.

Podrška za nabavku pčelinjih matica povećana je sa četiri na pet EUR po matici.

Uvažavajući potrebe pčelara ove godine uključena je i podrška za nabavku opreme i pribora koji se koriste u pčelarstvu. Maksimalna podrška za tu mjeru je do 50 odsto vrijednosti investicije, maksimalno od 400 EUR do dvije hiljade EUR, zavisno od broja košnica koje pčelar posjeduje.

Pozivima su definisani uslovi, kriterijumi i način prijavljivanja za korišćenje podsticajnih sredstava.

“Osnovni uslov za ostvarivanje prava na podršku je da pčelari moraju biti u Registru poljoprivrednih gazdinstava i pozivamo ih da to urade na vrijeme”, navodi se u saopštenju.

Trajanje poziva je do 13. marta, osim za javni poziv za nabavku pribora i pčelarske opreme koji traje do 13. aprila.

Pčelari, kao i ostali poljoprivredni proizvođači, mogu da ostvare podršku i kroz druge mjere podrške iz Agrobudžeta. Imaće i podršku za laboratorijsku analizu meda.

Većinu mjera Ministarstvo sprovodi u saradnji sa Savezom pčelarskih organizacija. Dobra saradnja i organizovanost Saveza su, kako se dodaje, potvrda da takav pristup daje rezultate.

Tokom prošle godine realizovana je jedna od najvažnijih aktivnosti, odnosno stavljena je u pogon oprema za punjenje i pakovanje meda u Kući meda u Danilovgradu.

Završena je Studija o strukturi prozvodnje i stavljanju na tržište meda i drugih pčelinjih proizvoda, usvojen Odgajivačko – selekcijski program pčelinjih matica.

Takođe, prvi put u crnogorski obrazovni sistem uveden je program za sticanje stručne kvalifikacije i uvedeno je zanimanje pčelar-pčelarka III stepen stručnosti na nivou neformalnog obrazovanja odraslih.(MINA-BUSINESS)