11-04-2018

Veliki naučno - sportski skup u Budvi

Međunarodna naučna konferencija Transformacioni procesi u sportu – sportska dostignuća, koja će okupiti oko 350 učesnika sa četiri kontinenta, zvanično će biti otvorena 13. aprila u budvanskom hotelu Montenegro Beach Resort.

Veliki naučno - sportski skup u Budvi | Radio Televizija Budva

Najavljeno je da će na konferenciji govoriti rektor Univerziteta Crne Gore, Danilo Nikolić, ministar sporta Nikola Janović i dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, Stevo Popović.

"Na tom najvažnijem međunarodnom naučnom skupu, kada su sportske nauke u pitanju, predsjednik Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore i predsjedavajući konferencije, Duško Bjelica uručiće četiri zlatne plakete za poseban doprinos i podršku uspješnosti međunarodne naučne konferencije u domenu sporta", piše u najavi tog skupa.

Navodi se da su dobitnici zlaznih plaketa Vlada Crne Gore, Univerzitet Crne Gore, Crnogorski olimpijski komitet, Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučno istraživanje - Vlade Vojvodine.

"Na konferenciji, koja će trajati od 12. do 15. aprila, predavači po pozivu su vodeći naučni istraživači i eksperti na polju sportskih nauka sa posebnim akcentom na neurokognitivna, neuromuskularna i kineziološka istraživanja.
Učesnici dolaze iz 23 države, iz Evrope, Azije, Sjeverne Amerike i Autralije, a među njima je i oko 100 studenata magistarskih i doktorskih studija iz regiona. Na konferenciji će biti predstavljeno 112 naučnih radova na kojima je radilo 235 autora i koautora, a planirane su i dvije radionice", piše u saopštenju.

Najavljeno je da će najbolji radovi sa konferencije biti objavljeni u časopisu Sport Mont indeksiranom u značajnoj bazi SCOPUS, kao i u časopisu Jaspe.

Navodi se da će biti proglašen i najbolji mladi naučnik i najbolja naučnica, kao i da će nagrade biti dodijeljene na zatvaranju Konferencije.

"Najbolji rad po mišljenju Naučnog odbora Konferencije objaviće se u časopisu Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine, koji izdaje Crnogorska sportska akademija, a koji je trenutno najreferentniji stručni i naučni časopis u Crnoj Gori u svim naučnim disciplinama i indeksiran je u bazama Web of Science i u SCOPUS", piše u saopštenju.

Navodi se da je konferencija u prethodnom periodu podstakla razvoj sportske nauke u Crnoj Gori i omogućila razmjenu znanja i umrežavanje referentnih domaćih i stranih naučnika i istraživača, studenata i nastavnika.

"Konferenciju organizuje Crnogorska sportska akademija u saradnji sa Univerzitetom Crne Gore, odnosno Fakultetom za sport i fizičko vaspitanje i Ekonomskim fakultetom, Crnogorskim olimpijskim komitetom, kao i međunarodnim partnerskim institucijama, a pod pokroviteljstvom Vlade Crne Gore. Najbrojnija inostrana delegacija naučnika na konferenciji je sa Univerziteta u Nici",piše u saopštenju.