22-11-2020

(VIDEO) Radović: Budva da bude grad dostojan svojih predaka

Predsjednik SO Budva Krsto Radović je u svom obraćanju povodom Dana Opštine Budva iskazao neizmjerno zadovoljstvo, ali i još veću odgovornost, da, kako je kazao, prisutne dočeka i pozdravi u Petrovcu, mjestu u kome su petrovački komunisti prije tačno deset decenija zapalili oslobodilački plamen koji se kasnije pretvorio u trinaestojulsku buktinju.

(VIDEO) Radović: Budva da bude grad dostojan svojih predaka | Radio Televizija Budva

Foto: RTV Budva

"Posebna je čast govoriti povodom Dana oslobođenja Budve i punih 76 godina mira koji dugujemo junačkim partizanskim odredima i tekovinama narodnooslobodilačke borbe. Sa ovog mjesta je uvijek naročito teško održati govor. Sa jedne strane zato što se obraćam pred vama, potomcima vanvremenskih slobodarskih ljudi, čija djela je teško iskazati bilo kakvim riječima, ali je sa druge strane jednako lako jer su ta ista djela najbolja moguća inspiracija. Snovi naših predaka o slobodi, jednakosti i bratstvu činili su najveću prepreku širenju ideje fašizma na ovim prostorima", poručio je Radović.


Video: RTV Budva


Poginuli heroji bili su, kako je kazao, svjesni da je bolje poginuti u borbi za slobodu nego robovati cijelog života, te da su se svojom žrtvom, upisali zlatnim slovima u istoriju antifašističkog pokreta.

"Njihova borba nas obavezuje da, u ovim smutnim vremenima prekrajanja istorije i ponovne revitalizacije fašističkih zlokobnih ideja, stalno i na svakom mjestu govorimo o kobnim posljedicama tih ideologija kojima je prošlost uvijek zamjena za budućnost. Kao što su naši preci uvijek birali opasnu slobodu umjesto mirnog i sigurnog ropstva, tako je i danas važno da mi, njihovi potomci, uvijek biramo slobodu i mir, jer samo tako možemo graditi sigurnu budućnost našeg društva", kazao je

On je istakao da su deje slobode i jednakosti, prije više od stotinu godina, dobile su svoju potvrdu upravo sa ovog mjesta, kada je Petrovac postao prva Opština na Balkanu u kojoj je pobijedila komunistička partija.

"Tako je i nastala poznata Petrovačka Crvena komuna koja je trajala 403 dana - od 3. septembra 1920. do 10. oktobra 1921. godine. Da su ove najuzvišenije vrijednosti odvuijek bile usidrene u Petrovcu potvrđuju i rezultati prvih poslijeratnih parlamentarnih izboria u ujedinjenoj državi, održanih 28. novembra 1920. godine, na kojima lista Komunističke partije Jugoslavije za Dalmaciju u Petrovcu odnosi ubjedljivu pobjedu sa 121 dobijenim glasom, naspram 52 glasa koliko su dobile sve druge partije zajedno. Pod crvenim barjakom iz 1920. godine borci ovog kraja, pronosili su slavu Crvene komune učestvujući u legendarnim bitkama narodnooslobodilačkog rata. Uzaludna su bila nastojanja okupatorske vlasti da među Petrovčanima pronađu svoje saradnike i oslonce jer ponos u Petrovcu nikada nije imao cijenu. Izvjesno je da su prostori izmorene i siromašne Crne Gore bili najplodnije tle za razvoj ideja slobode i jednakosti, koje će odrediti njenu dalju budućnost", navodi Radović.Međutim, kako ističe Radović, da ideali i vrijednosti oslobodilaca Budve nijesu protkani kroz sve segmente našeg društva pokazali su i nedavni događaji u našem gradu, u kojima je sila zamijenila zakon a jednoumlje volju većine.

"Sloboda i jednakost, u novijoj crnogorskoj istoriji, nikada kao tih dana nisu bili dovedeni u pitanje. Suzavac, dimne bombe, prebijanja, hapšenja, dirigovana od strane naših sugrađana, potvrđuju stalnu ugroženost ideala slobode i naše potrebe, kao društva, da se tome suprotstavimo. Srećom, sugrađanke i sugrađani, su olovkom, mirno i dostojanstveno jednom zauvijek poslali jasnu poruku takvim retrogradnim politikama i omogućili dalji napredak našeg grada. A napredak Budve je naš najveći dug slavim precima i obaveza prema našim potomcima. Strategija razvoja Budve oslonjena je u najznačajnijoj mjeri na turizam. Bez obzira na trenutnu situaciju prouzrokovanu koronavirusom, koja je turizam, kao globalni fenomen, bacila na koljena, razvoj naše Opštine moramo bazirati na održivom korišćenju raskošnih prirodnih resursa", kazao je.


Video: RTV Budva


Matrica stabilnog i dugoročno-održivog razvoja, kako je kazao Radović, podrazumijeva aktivno sudjelovanje i usklađen rad svih subjekta društva na očuvanju i unapređenju prirodnih resursa, kako bi se time stvorio što adekvatniji ambijent za nove investicije i ulaganja. Strategija razvoja Opštine Budva, koja se, kao što je već rekao, oslanja na turizam, mora biti prvenstveno usmjerena na održivi razvoj, koji će dugoročno stvarati ekonomsku koristi svim učesnicima u turističkom privredi.

U uslovima sve neizvjesnije tržišne utakmice i prisutne globalne ekonomske krize, samo one destinacije koje raspolažu kvalitetnom i raznovrsnom turističkom ponudom, prema njegovim riječima, mogu računati na dalji rast i razvoj svih relevatnih pokazatelja turističkog privređivanja.

"Kako u našim genima, predaja nikada nije bila opcija, daćemo sve od sebe da Budvu vratimo na tron koji joj pripada, da ponovo bude jedan od najsnažnijih generatora našeg društva i privrede. Grad u kome će privreda živiti tokom cijele godine, u kome će mladi imati izvjesniju budućnost a naši najstariji spokojniju starost, grad inovacija i novih tehnologija, grad dostojan svojih predaka", zaključio je Radović.