Ivane Babić upriličeno je u petrovačkoj galeriji „Marko Krstov Gregović“, a izložba je bila svečano zatvorena notama Pjotra Iliča Čajkovskog iz zbirke: Godišnja doba opus 37a: Jun Bakarola) i Jul (Pjesma Kosača), u izvedbi pijanistkinje Grane Đikanović."> Ivane Babić upriličeno je u petrovačkoj galeriji „Marko Krstov Gregović“, a izložba je bila svečano zatvorena notama Pjotra Iliča Čajkovskog iz zbirke: Godišnja doba opus 37a: Jun Bakarola) i Jul (Pjesma Kosača), u izvedbi pijanistkinje Grane Đikanović." /> Ivane Babić upriličeno je u petrovačkoj galeriji „Marko Krstov Gregović“, a izložba je bila svečano zatvorena notama Pjotra Iliča Čajkovskog iz zbirke: Godišnja doba opus 37a: Jun Bakarola) i Jul (Pjesma Kosača), u izvedbi pijanistkinje Grane Đikanović." /> Ivane Babić upriličeno je u petrovačkoj galeriji „Marko Krstov Gregović“, a izložba je bila svečano zatvorena notama Pjotra Iliča Čajkovskog iz zbirke: Godišnja doba opus 37a: Jun Bakarola) i Jul (Pjesma Kosača), u izvedbi pijanistkinje Grane Đikanović."> (VIDEO) Svečano zatvaranje izložbe Linije dodira umjetnice Ivane Babić - Vijesti | Radio Televizija Budva - Budva Crna Gora
08-08-2020

(VIDEO) Svečano zatvaranje izložbe Linije dodira umjetnice Ivane Babić

Zatvaranje izložbe "Linije dodira", umjetnice Ivane Babić upriličeno je u petrovačkoj galeriji „Marko Krstov Gregović“, a izložba je bila svečano zatvorena notama Pjotra Iliča Čajkovskog iz zbirke: Godišnja doba opus 37a: Jun Bakarola) i Jul (Pjesma Kosača), u izvedbi pijanistkinje Grane Đikanović.


Foto: Portal RTV Budva, Grana Đikanović, Ivana Babić

Zbog važećih NKT mjera nastup Grane Đikanović je bio prikazan online, u saradnji sa RTV Budva, ali je pijanistkinja svakako odsvirala djelove kompozicija za prisutne, uz poštovanje pravila održavanja socijalne distance.

Izlagačka sezona u galeriji „Marko Krstov Gregović“ (JU Muzeji i galerije Budve) u Petrovcu otvorena je 3. jula izložbom 64 slike u kombinovanoj tehnici na staklu umjetnice Ivane Babić pod nazivom „Linije dodira“ i govorom istoričarke umjetnosti Liljane Zeković, a za javnost je bila otvorena do srijede, 5. avgusta.

Ivana Babić je rođena 28. 05. 1984. godine u Sarajevu, Republika Bosna i Hercegovina. Diplomirala je januara 2008. na Arhitektonskom fakultetu u Podgorici sa zvanjem diplomirani inžinjer arhitekture.

Pored slikarstava bavi se i radom u struci u oblasti projektovanja i dizajna. Živi i stvara u Budvi. Učestvovala je na više samostalnih i kolektivnih izložbi.

Po riječima akademskog umjetnika Iva Anđusa „Ivana Babić slojevima stakla daje sadržaj i bojom u njih uliva suštinu. Njen umjetnički potez je izražen glasnom muzikom i jakom bojom…”, stoga će melodija klavira označiti i kraj „ispovijesti na slojevima stakla”.

Babić se takođe bavi i organizacijom izložbi, kao i organizacijom izložbi humanitarnog karaktera, te najavljuje u skorijem vremenu i nove projekte.


Video: Portal RTV Budva

Odgovarajući na pitanje novinara zbog čega je baš u periodu korone organizovano i otvaranje i zatvaranje izložbe, Babić ističe da umjetnost ne poznaje granice te da se cijela situacija sa koronom svodi na fizičku distancu a ne na socijalnu, i da su upravo izložbe mjesta gdje se može uživati u umjetnosti, kao i u druženju, uz svo poštovanje propisanih mjera.


Foto: Portal RTV Budva pijanistkinja Grana Đikanović

Grana Đikanović je rođena u Kotoru 1984. godine. Nižu muzičku školu završila je u Budvi, odsjek klavir, prvo u klasi nastavnice Mirjane Pajović, zatim u klasi nastavnice Gabrijele Aksamit. Dalje muzičko obrazovanje nastavila je u Srednjoj muzičkoj školi u Subotici u klasi profesora Matije Molcera, nakon čega 2002. godine odlazi na usavršavanje u Italiju.Od 2002. godine upisuje klavir u klasi profesora Marija Borćani na Konzervatorijumu Đuzepe Verdi u Milanu, gdje će u oktobru 2008. godine diplomirati, a 2012. završiti postdiplomske studije, odsjek klavir – muzički izvođač sa naglaskom na Romantizam sa najvišom ocjenom (110/110).


Video: Portal RTV Budva

U međuvremenu maturira kao vanredni đak Srednje muzičke škole u Kotoru. Svoj prvi solistički koncert održala je sa 11 godina u Podgorici svirajući sa orkestrom RTV Crne Gore. Učestvovala na raznim međunarodnim takmičenjima postižući odlične rezultate i mnogobrojne prve nagrade.

Pohađala je mnoge seminare kao i masterklas kurseve, u Italiji i Evropi , kao i ljetnji muzički kamp za mlade u Masačusetsu (SAD), učeći od muzičara internacionalne slave kao što su Mika, Kanino, Fou ‘Tsong, Hjuit, Risaliti, Rindzevićute, Hans-Peter i Volker Štencl (pijanistički duo), Svan, Džouns i De Roza (kamerna muzika), Bordoni (jednogodišnji master) i Lonkvič. Nastupala je kao solista, i kao član više kamernih ansambla u Crnoj Gori, Srbiji, Italiji, Španiji, Njemačkoj i Holandiji. Od proljeća 2019. godine, član je klavirskog tria Piano Trio „Les Trois Amateurs”, koji izvodi originalnu i aranžiranu muziku za klavir, zajedno sa dugogodišnjim prijateljima: Maja Matijanec (Hrvatska,/Njemačka) i Stefano Nocoli/Nozzoli (Italija).

Već više godine radi kao profesor klavira u Milanu, a posljednje četiri godine je zaposlena kao Korepetitor na milanskom Konzervatoriju.


Video:Portal RTV Budva


Video: Portal RTV Budva


Video: Portal RTV Budva


Video: Lazar Šoljaga