20-10-2020

(VIDEO) Ugostitelji Budve: Moramo da nastavimo da radimo jer smo na rubu egzistencije

Sa današnjeg protesta ispred Starog grada, koji je okupio skoro 1.000 ugostiteljskih radnika, poručeno je da je situacija alaramantna, da se moramo navići na život sa koronavirusom, ali i naći način da se održi rad u ugostiteljstvu kako bi se koliko toliko izbjegla ekonomska katastrofa.


On su i danas izrazili nezadovoljstvo povodom zatvaranja ugostiteljskih objekata na 14 dana, na osnovu odluke koju je u subotu donijelo Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) po preporuci Instituta za javno zdravlje (IJZ), a podrška je stigla i od ugostitelja iz Nikišća, Podgorice, Tivta Kotora i Ulcinja.

Markićević: Zatvaranje i dovođenje poslova do ruba propasti nije rješenje

Vido Markićević predsjednik Udruženja ugostitelja Budve kazao je da stanje jeste alarmantno, ali da zatvaranje i dovođenje poslova do ruba propasti nije rješenje.

"Osnovaćemo Udruženje ugostitelja Crne Gore. Apsolutno ne možemo da prihvatimo sa smo jedini krivci za nastalu situaciju, obzirom da smo svi mi u našim restoranima strogo vodili računa o mjerama i preporukama":Jovanović: "lock down-a" u Crnoj Gori više ne smije biti

"Nijesu ugroženi samo ugostitelji u Budvi...Danas je Budva, sjutra će biti Tivat, Kotor... Ovo je nešto što se u Crnoj Gori ne smije dozvoliti. Uz poštovanje mjera moramo nastaviti da radimo", poručio je potpredsjednik Udruženja ugostitelja Budve Aleksdandar Jovanović:Buzdovan: Ovako ne ide, ako ne obolimo od korone oboljećemo od šećera, srca..

Član Udruženja ugostitelja Budve, Nikola Buzdovan, kazao je da moramo naučiti da živimo sa koronavirusom, te da su budvanski ugostitelji svojim radom i trudom, decenijama unazad stvorili imidž koji Budva danas ima.

"Mi u Budvi smo bili uvijek prvi kada su se podržavale mjere, ali i novi zakoni. Mi smo prvi prihvatili zakon o zabrani konzumiranja cigareta u lokalima, kako smo poštovali taj zakon poštovali smo i propisane mjere. Ovako ne ide, ako ne obolimo od korone oboljećemo od šećera, srca...Ljudi moraju da rade", naglasio je Buzdovan:"Kolegama iz gradova u kojima su ove mjere stupile na snagu poručujemo da nijesu sami i da smo svi u istom košu, a NKT pozivamo da preispita odluku", poručio je Aslan, ugostitelj iz Ulcinja.Današnji protest podržali su predstvnici Demokratskog fronta, Demokrata i OO URA, kao i predsjednik Skupštine opštine Budva Krsto Radović.

Vukotić- Jelušić: NKT sprovodi represivne mjere prema turističkoj privredi, od koje živi većina Budvana

OO URA Budva smatra da poslednje mjere NKT-a nisu proporcionalne ekonomskom statusu građana Budve, koji je pogoršan uslijed nezapamćeno loše turisticke sezone i teške zime kojoj će imidž Budve kao ljetnje turističke destinacije dodatno doprinijeti, kazala je potpredsjednica partije Milijana Vukotić-Jelušić.


"Korona virus je postao sveprisutan i sa tim moramo naučiti živjeti. Preventivne mjere postoje i umjesto da se upregnu mehanizmi kontrole poštovanja donesenih mjera, NKT sprovodi represivne mjere prema turističkoj privredi, od koje živi većina Budvana i koje će prije nego korona ugroziti egzistenciju stanovnika Budve. Pružamo podršku i ugostiteljima i drugim djelatnostima koje su pogođene efektima pandemije, a od države očekujemo veće i sveobuhvatne subvencije koje neće biti na nivou minimalne zarade ili podrške u plaćanju doprinosa, jer su gubici daleko veći i ne obuhvataju samo poteškoće sa isplatom ličnih dohodaka", poručila je Vukotić-Jelušić na današnjem protestu.


D.B./D.P.