14-05-2020

Vjerovali ili ne: Barbika i Ken su zapravo brat i sestra

Najpopularnija lutka na svijetu, Barbika, i njen voljeni dečko Ken, zapravo su brat i sestra. Lutke iz Mattel fabrike kreirala je Rut Hendler inspirisana svojom djecom Barbarom i Kenetom Hendler. Ako vam to nije dovoljno informacija, onda znajte da Barbika i nije baš originalan proizvod već je i ona nastala po uzoru na njemačku lutku Bild Lilli.

Vjerovali ili ne: Barbika i Ken su zapravo brat i sestra | Radio Televizija Budva

Barbikini prvi koraci

Barbika ili Barbi je najprodavanija lutka na svijetu. Proizvod je kompanije Mattel. Amerikanka Rut Hendler smatra se kreatorkom Barbi, čiji je dizajn bio inspirisan njemačkom lutkom Bild Lilli. Pojavila se 1959. godine, a dvije godine kasnije svjetlost dana ugledao je i Barbikin momak – Ken i ovaj par suvereno vlada svjetskom industrijom igračaka već decenijama.

Rut Hendler, idejni tvorac Barbike
Priča kaže da je Rut posmatrala svoju ćerkicu kako se igra papirnim lutkama primjećujući da im ona daje uloge odraslih iako je u to vrijeme većina dječjih igračaka bila u obliku beba.

Rut je svom mužu Eliotu, saosnivaču kompanije Mattel, predložila ideju za novu lutku u obliku atraktivne djevojke. Njena ideja nije naišla na pozitivnu reakciju kod dizajnera. Odbili su je ali, kako je bila uporna i nije prihvatala “ne” kao odgovor, Barbika je ipak napravljena.

Rut je smatrala da Barbika treba da bude šta god djevojčice požele: medicinska sestra, doktorka, astronaut, i da one same budu u tim ulogama.

Rut je, nakon što joj je nakon operacije kancera odstranja dojka, strast za pravljenjem lutaka zamijenila za kreiranje proteza kako bi pomogla ženama koje su operisane kao i ona. Nearly me, bila je njena kompanija koja je proizvodila takva pomagala jer je smatrala da postojeća nisu dobro urađena.

Eliot je, kako svjedoči njegova unuka, bio posvećen djeci i do kraja svog života, a prešao je devedesetu kada je preminuo, igrao se sa njima i crtao.

Hendler djeca su mrzjela proizvod svojih roditelja

Ni Barbara ni Kenet nisu često davali intervjue na temu “Barbika i Ken”.

Barbara je objasnila kasnije da ju je nerviralo kada bi je nazivali “Pravom Barbikom”. Pričala je kako lutka nije napravljena da liči na nju, već da je samo nazvana po njoj budući da je Barbie bio jedan od Barbarinih nadimaka u djetinjstvu.

Barbara Hendler
Ona se udala sa 18 godina. Kaže da je bila obična djevojka koja je studirala i bavila se sportom. Razvela se i ima ćerku Šeril sa kojom je prošle godine izašla u javnost i najavila film o svojoj porodici.

Keneta je nervirala Kenova bezgrešna, dosadna ličnost.

“Ken je ženskaroš. On ide po plažama i surfuje. Ja sam bio tip djeteta koji svira klavir i odlazi u bioskop. Sve djevojke su mislile da sam kreten. Barbi bi trebalo da bude više od djevojke koja ide po zabavama i po cio dan se zabavlja. Trebalo bi da brine o siromašnima i patnji koja postoji na svijetu”, rekao je Kenet u intervjuu People magazinu 1989. godine.

Autor Džeri Opelhamer je u knjizi “Toy monster”, koja se bavila nastankom i radom Mattel kompanije, naveo da je Kenet bio homoseksualac, natjeran da se oženi. Pisalo se da je umro od tumora na mozgu povezanog sa AIDS-om. Navodno je živio povučeno, tužan i osramoćen što je povezivan sa Kenom.

Za sobom je ostavio troje djece.

Barbika je do današnjih dana ostala omiljena lutka za djevojčice širom svijeta. Mnoge su čak raznim plastičnim operacijama, šminkom i garderobom pokušale da liče na nju i tako se proslavile.

Barbika je često izazivala brojne kontroverze, a pominje se u brojnim filmovima, pjesmama i muzičkim spotovima, istraživanjima…

Barbika je 1998. godine postala član Kuće slavnih,