16-07-2020

Vlada utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama zakona PIO

Vlada je danas utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o penzijskom i invalidskom osiguranjukojim se značajno unapređuju uslovi penzinosanja i usklađivanje penzija, i povećava minimalna penzija.

Vlada utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama zakona PIO | Radio Televizija Budva

Izmijenjenim Zakonom se unapređuju uslovi penzionisanja jer se iz obračunskog perioda isključuje jedna četvrtina perioda staža koje su budućim penzionerima bile najnepovoljnije, prenosi Portal Analitika.

Na ove pogodnosti imaće pravo svi osiguranici koji su pravo na penziju po prvi put ostvarili od 1. januara 2020. godine.

Osim povoljnosti koje se odnose na visinu obračunatih penzija, Vlada je predloženim izmjenama utvrdila i novi način budućeg usklađivanja penzija, koji je za penzionere značajno povoljniji od postojećeg rješenja.

Umjesto dosadašnjeg usklađivanja sa 75 odsto kretanja potrošačkih cijena i 25 odsto kretanja zarada uvodi se usklađivanje po „rotirajućoj formuli“ sa 75 odsto parametra koji je veći i 25 odsto parametra koji je manji.

Navedene pogodnosti će ubuduće dovesti do ubrzanijeg rasta primamja svih penzionera, što je rezultat trajnog Vladinog opredjeljenja da u kontinuitetu unapređuje standard najstarije i zaslužne populacije.