08-11-2018

WWF : Izmještanjem korita, Tari načinjena nedopustiva greška

Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) zabrinuta je zbog devastacija koje se dešavaju tokom ove godine u dijelu sliva rijeke Tare koji je dio svjetskog programa "Čovjek i biosfera", navodi se u saopštenju.

WWF : Izmještanjem korita, Tari načinjena nedopustiva greška | Radio Televizija Budva

"Kako Tara predstavlja jedno od najznačajnijih prirodnih nasleđa Crne Gore, crnogorska vlada ne smije dozvoliti dalje uništavanje ovog jedinstvenog bogatstva različitim neodrživim infrastrukturnim projektima, a naročito ne hidroenergetskim, što se dešavalo u prethodnom periodu. Naročito zabrinjava izjava profesora sa Prirodno-matematičkog fakulteta iz Podgorice da je fauna dna Tare, na lokalitetima na kojima kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC) gradi autoput, potpuno uništena“, ističe Milija Čabarkapa iz WWF Adrije.

Prema navodima profesora smanjen je diverzitet i najveći broj grupa vrsta uopšte nije registrovan u istraživanjima u 2018. godini.

Čabarkapa navodi i da su brojni građani Crne Gore više puta ukazivali na to da se otpadne vode koje nastaju pranjem građevinskih mašina ispuštaju u Taru pri čemu dolazi do zamućivanja i brojnih negativnih uticaja na akvatični svijet te rijeke.

„To jasno ukazuje na nepoštovanje tj. neadekvatno sprovođenje mjera za sprečavanje, smanjenje ili otklanjanje štetnih uticaja na životnu sredinu koje su sastavni dio Elaborata procjene uticaja. U ovom slučaju je očigledno da su zakazali nadležni inspekciji organi“, upozorava Čabarkapa.

Imajući u vidu značaj rijeke Tare, WWF apeluje da nadležne institucije uz kvalitetan dialog sa civilnim sektorom i strukom i transparentan proces u što skorijem roku preduzmu sve raspoložive mjere, kako bi se postojeće stanje saniralo i spriječila dalja devastacija ove rijeke.

Tara je posebno važna za Crnu Goru, ali i za cijelu Evropu. Osim što je na UNESCO-voj listi rezervata biosfere, kao dio Nacionalnog parka Durmitor je proglašena i za UNESCO-vo svjetsko naslijedje, a i dio je Emerald mreže kao rijeka koja je zaštićena Deklaracijom koju je Skupština Crne Gore usvojila 2004. godine, prenosi FOS.