06-07-2018

Zašto država toleriše dilere?

Početak jula je uobičajeno vrijeme za nervozu u Budvi. Ljeto je uveliko počelo ali turista još uvijek nema dovoljno da popune sve kapacitete domicijelnog stanovništva.

Zašto država toleriše dilere? | Radio Televizija Budva

Oni koje vidimo po plažama ili su odsjeli u hotelima ili u stanovima koje su im iznajmile komšije u Beogradu, Moskvi ili Podgorici. Tako se na primjer ovih dana jednosobni stan ilegalno izdaje za 25 eura po noći.

I tako je već godinama unazad. Panično se sabira koliko je ostalo do kraja sezone, upoređuje sa brojem rezervacija, sabira, oduzima, na kraju se uvijek nešto zaradi, ali nedovoljno da bi se od toga opstalo do idućeg špica sezone.

U takvoj atmosferi nervoze i nezadovoljstva država pošto je nemoćna da suzbije sivu zonu u turizmu obrušava se na dilere soba koji su navodni krivci za sve.

Međutim ni sa dilerima, ni sa vlasnicima vikend stanova država se ne razračunava do kraja. Zašto, zato što kupuje socijalni mir na jednoj strani i zato što je lijena da odradi popis vikend stanova i napalti vlasnicima porez na luksuz, ako takav uopšte postoji.

Mnogo je lakše udariti po džepu Budvana koji uredno pola vijeka unazad iznajmljuju legalno smještaj. Budvani su krivi jer žive na najljepšoj tački Crnogorske obale, jer su napravili grad u kojem ima posla, pa neka plaćaju. A da bi plaćali mora im se obezbijediti zarada.

Zamislite samo da svi legalni izdavaoci smještaja pređu u sivu zonu i odbiju da plaćaju državi dažbine od čega bi Turistička organizacija inkasirala više od milion eura, na primjer.

Era je interneta i dilerana ulicama je sve manje, preselili su se u virtuelnu stvarnost a zajedničko im je neplaćanje poreza državi.

E sada, trebaju li oni od kojih se sve uredno naplaćuje da pokažu građansku neposlušnost, ili inspekori treba malo da zavrnu rukave pa da obiđu i kuće i stanove za koje je golim okom vidljivo da su krcati gostima, a znamo da za tu djelatnost nisu registrovani? Pitanje je koje se i dalje trazi odgovor.