13-09-2018

Zdravi bubrezi traže dosta vode

Najviše rizika za razvoj bubrežnih bolesti imaju dijabetičari i pritiskaši kao i osobe sa porodičnom historijom bolesti bubrega, muškarci češće od žena.

Zdravi bubrezi traže dosta vode | Radio Televizija Budva

Bubrezi su savršeni organi koji svakodnevno uklanjaju mnogobrojne otrove, oni su savršen sistem filtera, a imaju i cijeli niz drugih uloga u našem organizmu. Sudjeluju u regulaciji krvnog pritiska i održavaju normalan sastav krvi.

Mnogobrojna oboljenja bubrega i mokraćnih kanala mogu se spriječiti ako se vodi računa o režimu prehrane.

Za zdrave bubrege treba piti dovoljno vode, izbjegavati masnu i slanu hranu i ne gutati razne tablete i za najmanju glavobolju.

Tablete protiv bolova mogu biti jako opasne. Postoji oboljenje koje se zove analgetska nefropatija, što u prevodu znači oštećenje bubrega izazvano lijekovima protiv bolova.

Simptomi bolesti bubrega su nažalost vrlo podmukli i javljaju se u kasnim fazama, kada je bolest već mnogo uznapredovala. Pet osoba od 100 razviju bubrežne kamenčiće tokom života.

Izgledi su čak i veći za hroničnu bolest bubrega. Zdravlje bubrega je od vitalne važnosti za cjelokupno stanje zdravlja, kao i dugovječnost naših života.

Bubrezi se nalaze s obje strane donjeg dijela leđa, odmah ispod rebara. Njihova funkcija u tijelu je ukloniti otpadne tvari iz krvi i regulirati količinu tekućine u tijelu.

Zdravi bubrezi traže dosta vode. Najviše rizika za razvoj bubrežnih bolesti imaju dijabetičari i pritiskaši kao i osobe sa porodičnom istorijom bolesti bubrega, muškarci češće od žena.

Kada bubrezi postaju preopterećeni toksinima, može doći do bolesti bubrega i mokraćnog mjehura.

Koji su mogući znakovi i simptomi bolesti bubrega:

- češća potreba za mokrenjem ili problem kontroliranja mokrenja,

- bol u donjem dijelu leđa,

- bol ili peckanje prilikom mokrenja,

- edem (tzv. držanje vode) u plućima, nogama, trbuhu, itd.,

- oticanje oko lica, očiju, nogu,

- krv u urinu

Ako su bubrezi normalni, oni ne zahtijevaju posebnu brigu. Zdrava, uravnotežena prehrana i adekvatan unos vode dovoljni su za održavanje zdravih bubrega.

Međutim, ako osjećate navedene simptome, trebali biste posjetiti ljekara.