04-10-2019

Radovi na freskopisu u crkvi Svetog Apostola Tome u Medigovićima

U avgustu ove godine nastavljeni su radovi na restauraciji još jednog dijela drevnog freskopisa - ikona u crkvi Svetog Apostola Tome u selu Žukovici u Medigovićima iznad Petrovca.

Radovi na freskopisu u crkvi Svetog Apostola Tome u Medigovićima | Radio Televizija Budva

Radovi na konzervaciji i restauraciji zidnih ikona hrama izvođeni su po projektu i pod rukovodstvom redovnog profesora, mr Radomira Samardžića iz Beograda, konzervatora - restauratora, savjetnika, saopšteno je iz paštovske Parohije.


"Radovi su planirano vršeni po fazama, kako zbog preciznosti i obima rada tako i zbog finansijskih mogućnosti, po mjesec dana u 2010., u 2012. i u avgustu tekuće godine. Članovi stručnog tima u izvođenju radova ove godine su diplomirani konzervatori-restauratori Bojana Savić, Andrea Miljanić, Sofija Rakidžić, Kristina Ponjavić, Vanja Zečević, Marija Milojević, Anastasija Jovičić", ističu u saopštenju.



Kako dodaju, organizaciju oko nastavka radova na konzervaciji i restauraciji ispred Crkvenog odbora sela Žukovice predvodio je Lazar Medigović, dok je sama sredstva za izvođenje ovih radova pored mještana, izdvojila i Opština Budva.

Završetak radova planiran je za ljeto 2020. godine ukoliko za to bude bilo mogućnosti i raspoloživih sredstava.