08-05-2020

Tehnike samomasaže će vam pomoći da ublažite bol

Terapija masažom može biti savršeo rješenje ukoliko osjećate napetost ili ukočenost.

Tehnike samomasaže će vam pomoći da ublažite bol | Radio Televizija Budva

Masaža ima fizičke i mentalne koristi za čovjeka, a važna je za ublažavanje bola i relaksaciju. Osim toga, nije potrebno ići terapeutima svaki put jer ponešto možete uraditi sami za sebe kod kuće.

Kao što je poznato, masaže pomažu u oslobađanju od stresa, napetosti, glavobolja, istegnuća mišića, napetosti i bola. Kada se uvrsti u plan liječenja, masaža takođe može pomoći i kod artritisa. Samomasaža se može praktikovati kod kuće, a pomaže u ublažavanju bolova u glavi, vratu, ramenima, leđima i kukovima. Takođe, pomoći će kod bolova u mišićima, kao i u slučajevima kad mišić pritisne nerv.

Masaža za bol u vratu

Loše držanje tijela je jedan od najvećih uzroka bola u vratu. To se događa pri radu na laptopu ili korištenju telefona više sati dnevno pa čak i prilikom čitanja u krevetu bez adekvatne potpore. Ove tehnilke pomažu u slučaju ukočenja vrata ili nastanka čvorića. Prvo spustite ramena što niže u odnosu na uši te ispravljajte vrat i leđa. Nakon što osjetite bolna mjesta, pritisnite ih čvrsto prstima i pravite kružne pokrete, a potom ponovite u suprotnom smjeru.

Masaža za glavobolju

Masaža pomaže u slučaju napetosti i značajno opušta, a posebno je korisna ako je njen uzrok stres. Spustite ramena, ispravite vrat i leđa, stavite kažiprst i srednji prst ruku u centralni dio baze vrata, a potom blago pritisnite i povucite prema dolje i vani. Takođe, možete prstima praviti male kružne pokrete.

Masaža za bol u leđima


Bol u leđima ima mnogo uzroka, od istegnuća, oštećenja diskova pa do iritacije nerava. Hodanje, joga i specifična istezanja ublažavaju bolove.

Masaža za donji dio leđa

Sjedite na pod s prekrštenim nogama i ispravite leđa. Stavite palčeve na karlicu i radite male kružne pokrete.

Masaža lopticom za tenis

Ležanje na teniskoj loptici je takođe dobra tehnika masaže. Pritisak loptice može olakšati bol. Lezite na pod i savijte koljena, stavite lopticu direktno ispod tačke napetosti ili bola, a potom rotirajte tijelo oslanjajući se na lopticu jer se tako pritisak povećava.

Ako bol u leđima potraje, najbolje je posjetiti ljekara jer u nekim slučajevima možete pogoršati situaciju ako ne znate šta je uzrok bola. Samomasaža nije najbolji pristup za osobe koje imaju lomove, opekotine, rane, poremećaje krvarenja, tešku osteoporozu ili rak.

 

Izvor: Klix.ba