17-10-2019

Znali ste da su zdrave, ali koliko mandarina dnevno treba da pojedete?

Poznato je da su mandarine pune vitamina C i da štite od gripa, ali rijetki znaju da smo od njih ljepši, ali samo ako ih pojedemo dovoljno.

Znali ste da su zdrave, ali koliko mandarina dnevno treba da pojedete? | Radio Televizija Budva

Em što lijepo miriše, em nam obezbjeđuje 80 odsto potrebnog dnevnog unosa vitamina C. A da bi se iskoristilo sve što ovo voće nudi, svakodnevno treba pojesti oko sedam mandarina.

Vitamin C je, otkriveno je, značajan za usporavanje razvoja raka debelog crijeva, kao i za ublažavanje astme, osteoartritisa ili reumatoidnog artritisa. Osim toga, mandarine su bogate i vitaminima B grupe, kalcijumom, magnezijumom, cinkom i kalijumom. Stimulišu funkcije mozga i doprinose boljem pamćenju.

Narandžasti karotenoid beta-kriptoksantin može da smanji rizik od raka pluća kod pušača za čak 37 odsto, dok sok mandarine dobro djeluje na osobe oboljele od hepatitisa C i raka jetre. Jedinjenje nobletin u mandarinama štiti od dijabetesa tip 2.



TOPI KILOGRAME

Mandarina pomaže u borbi sa lošim holesterolom i štiti srce. Pektin u njoj sprečava rast nivoa šećera u krvi, a time i osećaj gladi, pa se preporučuje svima koji žele sa se oslobode viška kilograma. Pomoći će i u zadržavanju dobre linije jer je izuzetno bogata dijetalnim vlaknima i pozitivno deluje na probavu.

PODMLAĐUJE KOŽU

Bogata antioksidantima koji sprječavaju oslobađanje slobodnih radikala i oštećenje kože, mandarina je odlično sredstvo za nejgu lica. Razgradnjom beta-karotena sintetiše se vitamin A, kome možemo da zahvalimo na baršunastoj koži. Vitamin C stimuliše proizvodnju kolagena, pa doprinosi smanjenju bora. Uz sve ostale sastojke, mandarina koži obezbjeđuju mladolik izgled i hidrataciju.

UKLANJA MASNOĆE

Mandarina je posebno dragocjena u njezi masne kože jer eterična ulja ove voćke kontrolišu lučenje sebuma i čiste začepljene pore. Ovo ulje djeluje antiseptički, ubija bakterije i sprječava upale, a slično dejstvo ima i sok od mandarine. Iscijedite dvije voćke, sokom natopite gazu, pa je držite na licu i vratu oko 20 minuta. Isperite hladnom vodom. Koristite je jednom nedeljno za osvježenje kože.



Sačuvajte koru, korisna je

Koru nikad ne bacajte jer može da se iskoristi. Isjeckajte je, osušite, pa koristite za čaj ili kolače. Bijeli deo kore sadrži veliku količinu pektina, vlakna koje smanjuje holesterol i čuva korisne bakterije u crevima.