20-09-2021

Abazović: Brend ekološke države nedovoljno iskorišćen

Ekološka država je najveća komparativna prednost Crne Gore, ocijenio je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, navodeći da, u zemlji čija je priroda decenijama sistemski uništavana, taj nacionalni brend nije dovoljno iskorišćen.

Abazović: Brend ekološke države nedovoljno iskorišćen | Radio Televizija Budva

Rijeka Tara i šuma (Ilustracija), Foto: Shutterstock

„Vrijeme je da sa riječi pređemo na djela i svi damo doprinos ostvarenju vizije Crne Gore kao stvarne ekološke države“, poručio je Abazović povodom 30 godina od usvajanja Deklaracije o ekološkoj državi Crnoj Gori.

On je kazao da je Vlada, od svog formiranja prije deset mjeseci, pokazala veći senzibilitet prema prirodi od svih prethodnih, što pokazuju rezultati koje je postigla.

U tom smislu, kako je naveo, Vlada je pokazanim odnosom prema Solani i Valdanosu, kao i raskidanjem koncesionih ugovora za izgradnju malih hidroelektrana (mHE) i stopiranjem njihove izgradnje, dokazala da se prema prirodnim bogatstvima može drugačije odnositi.

„Ipak, to ni približno nije završen posao i preostaje nam još puno rada kako bi rezultati bili što vidljiviji. Zato treba raditi na saniranju crnih ekoloških tačaka širom države, saniranju požarom pogođenih područja, ali i na iznalaženju rješenja za raskid štetnih koncesionih ugovora za preostale mHE“, istakao je Abazović.

On je kazao da je Crna Gora prije 30 godina Deklaracijom o ekološkoj državi definisala strateško opredjeljenje da usvaja i primjenjuje najviše standarde i norme iz oblasti zaštite životne sredine, očuvanja prirode i ekonomskog razvoja na principima ekološki održivog sistema.

Prema riječima Abazovića, Crna Gora je danas, sa pet nacionalnih parkova, šest parkova prirode i 20 odsto zaštićene teritorije, zemlja nevjerovatnog prirodnog potencijala, koju prepoznaju i međunarodni partneri.

On je podsjetio i da se pod UNESCO zaštitom nalaze Nacionalni park (NP) „Durmitor“ i sliv rijeke Tare, i da Crna Gora ima i tri Ramsar područja - NP Skadarsko jezero, rezervat Tivatska solila i Ulcinjsku solanu“.

„Budućnost funkcionisanja našeg društva počiva na održivom razvoju, i on nema alternativu. Neophodnim reformama u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom, koje se vežu za poglavlje 27, uskladićemo naše ekološke politike sa evropskim standardnima i njihovim zakonodavstvom“, istakao je Abazović.

On je kazao da duboko vjeruje u to da će u budućnosti primaran fokus interesovanja građana biti zelene politike.

„I da će umjesto popisa važnija biti zaštita biodiverziteta, umjesto stihova himne strategija smanjenja emisije štetnih gasova, a umjesto vjeronauke nečiji politički stav o obnovljivim izvorima energije. Gradimo bolju budućnost, za svaku kap i za svaki list ekološke Crne Gore“, poručio je Abazović.


Mina