13-06-2018

Akcija dobrovoljnog davanja krvi u Kotoru

Povodom Svjetskog dana dobrovoljnog davanja krvi, u četvrtak 14. juna, od 8 - 12 h u prostorijama Odsjeka za transfuziju Opšte bolnice u Kotoru će se održati akcija dobrovoljnog davanja krvi.

Akcija dobrovoljnog davanja krvi u Kotoru | Radio Televizija Budva

Ovaj Svjketski dan je podržan od strane Svjetske zdravstvene organizacije. Klub dobrovoljnih davalaca krvi Kotor, koji organizuje ovu akciju, poziva sve ljude dobre volje, i one koji to žele da postanu, da se odazovu humanom pozivu davanja krvi.

Prema podacima Zavoda za transfuziju krvi, nivo dobrovoljnog davalaštva krvi u Crnoj Gori iznosi skoro 2,9 odsto, a od toga je 42 odsto dobrovoljnih davalaca, a 58 odsto "porodičnih davalaca".

Radi se na na tome da se smanji broj porodičnih davalaca, koji daju krv po pozivu i često neredovno, a poveća broj dobrovoljnih davalaca koji daju krv redovno u slobodno vrijeme i tokom akcija davanja krvi iz razloga što je neophodno povećati rezerve krvi.

Krv koja se daruje mora da prođe proces analize na nekoliko zaraznih bolesti za šta je potrebno vrijeme, a svi znamo koliko je nekad neophodno da pacijent hitno primi transfuziju krvi.

Zato važi pravilo "da krv čeka pacijenta, a ne pacijent krv".