04-12-2021

Akcionari odlučili da povećaju iznos zakupnine Adriatic propertiesu

Akcionari državnog predzeća Sveti Stefan hoteli u petak su na Skupštini akcionara odlučili da od 1. januara zakupcu, kompaniji Adriatic properties, povećaju iznos kirije 21 odsto, odnosno da mu fakturišu porez na dodatu vrijednost (PDV) na ugovorenu cijenu zakupa.

Akcionari odlučili da povećaju iznos zakupnine Adriatic propertiesu | Radio Televizija Budva

Foto: pixabay.com

Akcionari su odlučili i da od polovine 2019. godine obračunaju koliko je Adriatic properties trebalo da plati po osnovu PDV i da mu fakturišu razliku, piše Dan.

Zakupcu hotela Sveti Stefan i Miločer od 2006. godine nije obračunavan PDV na ugovorenu cijenu kirije, već se smatralo da je ukupan iznos kirije sa PDV-om.

Adriatic properties je od 2016. godine plaćao 1,12 miliona EUR godišnju zakupninu i u tu cijenu je ulazio i PDV, dok će od 1. januara, odnosno u narednoj godini plaćati kiriju veću 21 odsto, odnosno za 235 hiljada EUR.

Prije Sveti Stefan hotela, zakupodavac hotela bila je Budvanska rivijera, čijom je podjelom i nastalo to državno preduzeće koje ima istu vlasničku strukturu. Sveti Stefan hoteli će odluku o načinu plaćanja i obračuna PDV-a dostaviti, osim Adriatic propertiesa, i pravnom prethodniku Budvanskoj rivijeri.

Za očekivati je da i Budvanska rivijera obračuna i fakturiše razliku obračunatog PDV-a, odnosno da akcionari i tog preduzeća donesu odluku da to obračunaju i ispostave račun Adriatic propertiesu.

Adriatic properties je pod zakup uzeo hotele Sveti Stefan i Miločer 2006. godine na 30 godina. Osnovnim ugovorom je dogovorena kirija od 1,6 miliona EUR. Кasnije je, polovinom 2015. godine, u Skupštini usvojen aneks ugovora kojim je kirija toj firmi, čiji je vlasnik Petros Statis, smanjena na 1,12 miliona EUR.

PDV je od 2007. do danas dva puta povećavan po dva odsto. Prije 14 godina je bio 17 odsto, da bi polovinom 2013. bio povećan na 19 odsto, a polovinom 2017. na 21 odsto koliko je i sada.

Sve ove godine, dakle punih 15 godina je Adriatic properties plaćao iznos kirije sa uračunatim PDV-om, što znači da nijesu platili veliku sumu novca. Кoliki je iznos u pitanju, vjerovatno će obračunati zakupodavci. Problem je, međutim, što se razlika u PDV-u i uopšte naplata neplaćenog poreza može tražiti samo unazad pet godina. Za punih deset godina država, odnosno Budvanska rivijera, ne može tražiti razliku u PDV-u.

Osim što Budvanska rivijera deset godina nije obračunavala PDV na iznos kirije, polovinom 2015. godine država je izašla u susret zakupcu i smanjila mu kiriju za skoro 500 hiljada, a produžila zakup za 12 godina. Nakon tog aneksa Adriatic ima pravo da gazduje Svetim Stefanom do 2049. godine.

Državna kompanija Sveti Stefan hoteli nedavno je pokrenula arbitražni postupak pred sudom u Londonu protiv zakupaca hotela Sveti Stefan i Miločer, kako bi zaštitila svoja prava iz ugovora, ali i kapital akcionara i imovinu društva.

Odluka o pokretanju postupka zaštite prava pred arbitražnim sudom u Londonu donijeta je u skladu sa ugovorom o dugoročnom zakupu hotela Sveti Stefan i Miločer od 31. januara 2007. godine i aneksom i ugovora od 5. januara 2013, zaključenim sa preduzećem Adriatic properties.

Arbitražu je mjesec ranije pokrenuo i Adriatic properties, koji ljetos nije otvarao hotele.