10-05-2019

Akcioni dan u RTV Budva

U Budvi je danas prvi put organizovan Akcioni dan, tokom kojeg je 145 učenika SMŠ Danilo Kiš radilo kod 24 izabrana poslodavca za dnevnicu od 10 eura. Jedan od poslodavaca za deset srednjoškolaca je bio i LJE Radio Televizija Budva.

Akcioni dan u RTV Budva | Radio Televizija Budva

Prvo radno iskustvo u prostorijama Radio Budve danas su sticali Kristina Radunović, Teodora Hiseni, Katarina Ristić, Andrej Korać i Tamara Krdžić, dok su u Televiziji Budva bili Petar Boreta, Nikola Kalajdžić, Jovan Kapisoda, Ksenija Tosunović i Marija Beljkaš .


Pored Budve, Akcioni dan je organizovan i u Podgorici, Bijelom Polju, Herceg Novom, Tivtu, Baru, Mojkovcu, Rožajama, Plužinama i Beranama.

Akcioni dan predstavlja priliku za sve srednjoškolce da tokom jednog dana rada kod odabranog poslodavca, na mjestu usklađenom sa njihovim obrazovnim profilom, steknu iskustvo kao i bolju percepciju onoga čime će se baviti u budućnosti. Učenici tog dana nemaju obavezu da pohađaju nastavu, a za svoj angažman dobijaju dnevnicu od 10 eura.


“Sav novac od Akcionog dana će ići u poseban fond Unije srednjoškolaca iz kojeg će se kasnije finansirati projekti Djačkih parlamenata srednjih škola iz cijele Crne Gore. Svake godine se objavljuje konkurs sa određenom temom na koji može da konkuriše svaka škola za određena sredstva, tako da ćemo to i mi uraditi čim izađe konkurs", istakao je ranije predsjednik Đačkog parlamenta SMŠ Danilo Kiš Vladimir Perazić.


Projekat Akcioni dan već od 1968. godine sprovodi se u zemljama Zapadne i Sjeverne Evrope, a poznat je pod imenom Action Day, odnosno Social Day.


Milijana Mijušković