02-07-2022

Ako plačete kad gledate film, to nije znak slabosti već snage

Mnogi su se našli u situaciji da zaplaču, ili im se čak nekontrolisano oteo jecaj tokom gledanja filma. Lista filmova koji su većini gledalaca izmamili suze je velika, ali se uobičajeno plakanje smatra znakom slabosti, a ne emocionalne stabilnosti. Što je potpuno pogrešno.Kako bismo sakrili suze, obično krenemo da razgovaramo sa „suvookim“ prijateljima kako ovi ne bi otkrili da smo se rasplakali, ali najprije ispod oka provjerimo da li su se i njima zasijale oči. Neki pak hrabro izvade maramicu i bez ustezanja brišu suze i duvaju nos.

Zašto plačemo dok gledamo film ili čitamo knjigu? Da li je to znak emocionalne slabosti (i zato to skrivamo od svojih prijatelja) ili pokazatelj snage – dokaz emocionalne inteligencije?

Dobri filmovi su pažljivo napravljeni da nas angažuju i uvuku u svoju priču. Oni nas prenose u svijet svojih likova – da posmatramo svijet njihovim očima, da imamo ista osjećanja, pa čak i da se u nekim slučajevima potpuno identifikujemo sa likom. Znamo da filmovi nisu stvarni, ali smo toliko zaokupljeni da emotivno reagujemo kao da jesu.

Neki su zasnovani na istinitim pričama, a saznanje o tome ih čini još moćnijim. Emocionalni potencijal nekih filmova je zadivljujuć, i ne zovu ih uzalud melodrame.

Neurolog Pol Zak proučavao je efekte ubjedljivih priča, pokazujući da njihovo gledanje može izazvati oslobađanje oksitocina.

Oksitocin je najpoznatiji po svojoj ulozi tokom porođaja i dojenja, jer povećava kontrakcije tokom porođaja i stimuliše mliječne kanale. Takođe se oslobađa kao odgovor na pozitivan fizički kontakt – grljenje, ljubljenje, seksualnu intimnost, pa čak i maženje životinja – kao i kroz pozitivne društvene interakcije.

Zbog toga je nazvan „hormonom ljubavi“

Kao društvene životinje, naš opstanak zavisi od društvene povezanosti, a oksitocin je kritičan. Pomaže nam da se identifikujemo i povežemo sa našom primarnom porodicom i zaštitnim društvenim grupama.

Prema drugom neurologu Robertu Fremkeu, nedavna istraživanja pokazuju da oksitocin ima još širi uticaj i djeluje kao „pojačivač“, podiže moždanu aktivnost u vezi sa onim što trenutno doživljavamo.

Dakle, iako oksitocin može biti biološki usmjeren na obezbjeđivanje jakih društvenih veza, on takođe služi za poboljšanje emocionalnih reakcija.

Plakanje u filmovima je znak da je oksitocin pokrenut vezama koje osjećate zbog posrednog društvenog iskustva. Filmska priča je zaokupila vašu pažnju i izazvala emocije.

Oksitocin je tada povezan sa pojačanim osjećanjima empatije i saosjećanja, dodatno pojačavajući osjećanja društvene povezanosti i još više obraćate pažnju na osjećanja likova u filmu. Otuda iznenadni emocionalni izliv!

Empatija je znak snage

Empatija je ključna komponenta emocionalne inteligencije. Emocionalna inteligencija je sposobnost da identifikujete i regulišete sopstvene emocije i da razumijete i upravljate emocijama drugih.

Prema psihologu Danijelu Golemanu, empatija je jedna od pet ključnih karakteristika emocionalne inteligencije, zajedno sa samosvjesnošću, samoregulacijom, motivacijom i socijalnim vještinama.
Pokazalo se da je visoka emocionalna inteligencija povezana sa uspješnim liderstvom, profesionalnim uspjehom i akademskim postignućem, kao i boljim društvenim i intimnim odnosima. Povezan je sa psihičkim i fizičkim zdravljem i blagostanjem, a veća emocionalna inteligencija pomaže u suočavanju sa stresom i konfliktima.

Plakanje kao odgovor na film otkriva visoku empatiju, društvenu svijest i povezanost – sve aspekte emocionalne inteligencije. Kao takav, to je pokazatelj lične snage prije nego slabosti, prenosi RTS.

Otvoreno jecanje može biti poseban znak snage, jer pokazuje da se osoba ne plaši da pokaže svoju emocionalnu reakciju drugima.

Plakanje nije znak slabosti

Razlog zbog kog se plakanje uz film smatra znakom emocionalne slabosti je taj što se plakanje, posebno plakanje kao odgovor na bol drugih, vidi kao stereotipno žensko ponašanje.

Dodajte tome da je oksitocin, i njegov odnos sa empatijom i društvenim vezama, snažno povezan sa rađanjem djece, i uspostavlja se veza plač–žensko–slabost.

Ali nema ništa slabo u demonstriranju svoje emocionalne inteligencije. Emocionalni plač je jedinstveno ljudsko ponašanje. Dobri filmovi nas ugrađuju u drugi svijet, izazivaju snažne emocije i pokreću biološke procese u našem mozgu.

Kada vas iznenada preplave suze, pokazujete snažnu empatiju. Zato budite ponosni na svoju emocionalnu inteligenciju – i možda potražite neki film za plakanje kako biste provjerili emocionalne reakcije svojih prijatelja.

Izvor: originalmagazin