31-03-2020

Ako spriječimo da virus pređe s jedne porodice na drugu, uspjećemo da ga oslabimo

Socijalna distanca je ključ borbe protiv novog korona virusa i molim sve da poštuju mjere. Juče smo imali 180 uzoraka i otkriveno je 14 novih inficiranih. Prioritet je da obuzdamo lokalnu transmisiju, a jedini način za to je fizička distanca kada nemamo lijek i nemamo vakcinu - poručio je direktor Instituta za javno zdravlje dr Boban Mugoša.

Ako spriječimo da virus pređe s jedne porodice na drugu, uspjećemo da ga oslabimo | Radio Televizija Budva

Dr Mugoša je kazao do sada u Crnoj Gori ima 20 uvezenih slučajeva koronavirusa, te da ih je 79 iz kontakata, ostatak se ispituje.

Dr Mugoša saopštio je jutros da je ograničavanje kretanja jedna od krucijalnih mjera koje treba da budu dio svih napora kada se očekuje najveći pik epidemije, nakon 14 dana od prvih registrovanih slučajeva.

"Imajući u vidu da pojedini građani ne poštuju pojedine namjere, morali smo donijeti strože mjere. Molim da prihvatite ove mjere", rekao je on.

Mugoša je ponovio da Crna Gora nije kasnili sa sprovođenjem mjera. Govoreći o zdravstvenim radncima u samoizolaciji, pojasnio je da do infekcije nije došlo na radnom mjestu već u sopstvenim kućama i van posla

Odgovarajući na pitanje kada će virus korona oslabiti, navodi da virus kada nema na koga da pređepropada. U Crnoj Gori je do sada testirano 824 osoba i po procentu testiranih u regionu smo među prvima. Dodaje da testova ima dovoljno i da svakog dana pristižu.

"Ako napravimo dovoljno prekida da virus ne može da pređe s jedne porodice na drugu, mi ćemo uspjeti da oslabimo virus. Ipak ne zavisi sve od nas. Mi ne možemo zaustaviti život, ljudi putuju, robe putuju. Mi samo treba da izdržimo što duže u izolaciji.",kazao je Mugoša.

On je kazao da je cilj ne napuniti 600 postelja, ne opteriti zdrvastevni sistem.

"Za sada se borimo i u tome uspijevamao. U tome možemo da pobijedimo samo uz podršku građana i poštovanje mjera”.

Prva lica napuštaju karantin

Vesna Miranović je saopštila da zdravstveni sistem ima svoje zakone koji moraju da se poštuju te da ima pravo da ograniči kretanje kada je to potrebno.

"Ministarstvo zdravlja ima pravo da zabrani ili ograniči kretanje građana u onom području gdje postoji epidemija," poručila je Miranović

Miranović je zahvalila građanima Tuzi koji poštuju mjere i štite sebe i druge od sebe. Ona je kazala i da će danas prve osobe napustiti karantin u Danilovgradi i poći u samoizolaciju. Saopšteno je i da do danas nije bilo zaraženi u karantinima.