20-11-2019

Alarmantno: Sve više maloljetnika koristi droge

Broj mladih ljudi i maloljetnika koji zloupotrebljavaju psihoaktivne supstance u našoj zemlji je sve veći iz dana u dan. Stručnjaci apeluju na sve nadležne da se moraju preduzeti hitne mjere kako bi se ovaj problem rješavao, i naglašavaju da niko nije pošteđen.

Alarmantno: Sve više maloljetnika koristi droge | Radio Televizija Budva

U Crnoj Gori prema procjenama ima više od 15.000 zavisnika od droge, a alarmantno je povećan broj maloljetnika narkomana, kazao je izvršni direktor NVO "4 Life" Saša Mijović.

"Drogu najviše koriste mladi uzrasta između 14 i 25 godina. Uzimaju je iz znatiželje, dosade, potištenosti, želje za avanturom, slabosti da odbiju ponuđenu drogu kao i zbog nedostatka čvršće veze s porodicom", kazao je Mijović za TV Budva, u razgovoru sa Lidijom Bojović, dodajući da Crna Gora ispunjava sve kriterijume za proglašenje epidemije zloupotrebe psihoaktivnih supstanci, a to je i potvrđeno posljednjim istraživanjem Instituta za javno zdravlje, dok država od svega okreće leđa ili jednostvano stavlja problem pod tepih.

Prema njegovim riječima, zbog dugogodišnje nebrige vlasti za problem narkomanije, stasala je generacija mladih u kojoj veliki procenat njih smatra da je korišćenje odredjenih droga normalno i moderno.

Otežavajuću okolnost predstavlja sve veća ponuda droga na crnom tržištu i to je što u Crnoj Gori nema standardizovanih servisa za podršku maloljtenicima koji zloupotrebljavaju nelegalne supstance.