28-11-2020

Amazon će zaposlenima isplatiti praznične bonuse

Američki online trgovac Amazon isplatiće zaposlenima koji pakuju i isporučuju robu jednokratno praznične bonuse u iznosu od 300 USD.


Foto: Dave Lee, San Francisco

Kompanija se na taj potez odlučila nakon što se suočila sa sindikalnim i drugim kritikama, zbog ukidanja ekstra naknada za rad u rizičnim okolnostima zbog pandemije Covid-19.

Kompanija je saopštila da će radnicima sa punim radnim vremenom isplatiti bonuse od 300 USD, a honorarcima 150 USD, ako u tom gigantu za e-trgovinu budu radili tokom cijelog decembra, prenosi Tanjug.

"To će Amazon koštati oko 500 miliona USD", naveli su predstavnici kompanije.

Kao i mnogi konkurenti u e-maloprodaji koji nude isplatu ekstra naknada kao podsticaj radnicima da nastave da dolaze na posao tokom pandemije, Amazon je ukinuo tu vrstu mjesečnih bonusa, nakon naglog rasta armije tražilaca posla zbog poremećaja u ekonomiji.

Kompanija je krajem maja ukinula dodatak od dva USD po satu stotinama hiljada zaposlenih u njenim magacinima i distributivnim centrima.

U junu je, ipak, isplatila jednokratne bonuse od 500 USD.

U posljednje vrijeme Amazon se suočio sa kritikama dijela zaposlenih zbog pokušaja da privuče nove radnike nuđenjem bonusa od čak tri hiljade USD, kako bi obezbijedio dovoljno osoblja za pokrivanje praznične gužve.

Početkom ove sedmice, protest grupe radnika u skladištu Amazona u Alabami, koji je organizovao sindikalni pokret, prerastao je u opšti, što je rijetkost u kompaniji koja zabranjuje radničko organizovanje u svojim redovima.


Izvor: Mina