28-02-2018

Amfilohije: Oteto je prokleto, Karađorđevićima vratiti imovinu

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije ociijenio je da je prirodno da se svima, pa i kraljevskoj porodici Karadjordjevic, vrati oteta imovina.

Amfilohije: Oteto je prokleto, Karađorđevićima vratiti imovinu | Radio Televizija Budva

On je rekao da je "oteto prokleto".

„Ono što je oteto, ono je i prokleto. Treba vratiti svakome, bez obzira ko bio. Ako imaju nešto i potomci Franja Josifa, ovdje, prirodno je i da se njima to vrati. I Petrovićima, ko god ima, a naravno i običnim građanima. Ima dosta tu i crkvene imovine koja je poslije rata oduzeta. Komunisti su je oduzimali za narod, onda je to bilo i razumljivo. Međutim, sada su neokomunisti to privatizovali. Oni nijesu navodno komunisti, oni su buržoazija jer su prisvojili sve sebi“, istakao je Amfilohije nakon što je svečano otvorio kulturnu manifestaciju „Ljubišini dani“.

Poglavar SPC u Crnoj Gori tvrdi da je prirodno da jedna normalna i ustavna država, izvrši pravdu prema svima.

„Ako se držimo majke Jevrosime, da sve bude „ni po babu ni po stričevima, već po pravdi Boga istinoga, pravdu treba prema svakome primjeniti. To je osnovno pravilo i u svim evropskim državama. Pošto mi evo stremimo u Evropu, red je i da se na tom planu pokažemo dostojni“, kazao je Amfilohije.

Amfilohije ističe da postoji dokumentacija u manastiru Reževića, koja potvrđuje da su Karađorđevići „svaki pedalj zemlje otkupili“.